![]() |
Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Morwa australijska - Morus bombycis / australis (/thread-686.html) |
Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 02-09-2009 Nowy nabyteczek mame narazie rozpoznany jako: Morus bombycis / australis czyli Morwa australijska. Oczywiscie całosc do dopracowania ale kolejny materiał do cwiczen ![]() ![]() - qci - 02-10-2009 he, widziałem ją przedwczoraj. fajna roślina. ale i była nowa azalka - tesh twoja? pozdro - Bolas - 02-22-2009 Azalka sie przywitała w osobnym temacie a morwa przesyła pozdrowionka i macha na swoj sposob ciekawymi kwiatami: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 08-23-2009 Pajączek uwielbia ta rosline bo strasznie trudno mi go zwalczyc z niej ale na ucieche zakwitła jeszcze raz i chyba jakies nasze owadzisko musiało ja zapylic bo tym razem kwiatki nie opadły a zamieniły sie w coś takiego ![]() Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - rafal kulesza - 08-23-2009 Pozostaje życzyć smacznego ![]() Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Adam Kisieliński - 08-25-2009 australijska malina :lol: Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - maciekP - 08-25-2009 super roślinka pozdrawiam Maciej Pyk Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Marcin - 08-28-2009 Bardzo ładne drzewko. Gratuluje zakupu. Pozdrawiam. Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 03-21-2010 Wiosna!!!! Serce mi cieplej zabiło gdy zobaczyłem moja morwe przy zyciu. Wg wszystkich informacji ktore wyczytałem w internecie na temat tego gatunku nie wytrzymuje on temperatury ponizej +2stC. No i miałem zgrzyta. Jak wszyscy wiemy nie mielismy lata tej zimy a ja nie naleze do osób ktore jakos mocno zabezpieczaja rosliny na zime (co owocowało utrata perełki z kolekcji w zeszlym roku) podobnie i tej zimy jedynym zabezpieczeniem bylo ustawienie wszystkich roslin "w kupie" na 10cm styropianie i przykrywanie ich tylko i wylacznie starym przescieradłem na noc i w wietrzne dni. Odkrywalem a raczej moja zona odkrywala je tylko wtedy gdy wychodzilo ladne sloneczko i nie bylo wiatru. Jako ze mielismy nawet do -30stC a temperatura srednia raczej nie wzrastala powyzej -5-10stC to juz sie pogodziłem z faktem ze morwa pojdzie w tym roku na straty. 2 tyg temu gdy przyszly pierwsze temperatury dodatnie ku mojemu zdziwieniu morwie spuchly paki i gdy tylko zapowiedzieli kolejne przymrozki musiałem wstawic ja do domu i oto jak mi podziekowala: Mimo ze owoce sa przepyszne to musze wyciac wszystkie kwiaty by roslina nie marnowala na nie siły. Jeszcze jedna fotka by zobrazowac jak wielkie sa kwiatuszki ![]() Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Przemek R. - 03-21-2010 Lepiej wstaw cała fotke rośliny i pokaż do jakiego kształtu dążysz - bo patrząc na 1 fotke to mam pewien pomysł. :mrgreen: Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 03-21-2010 Roslina jest w 2x wiekszym pojemniku. Na razie ja zapuszczam zeby bylo z czego formować ale jako tako nie mam do niej planów bo dla mnie mało gelezi. Dodatkowo mankament w postaci zgrubienia w srodku pienka narazie ja dyskwalifikuje ale z czasem to zniwelujemy. Oczywiscie wszelkie propozycje mile widziane. Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Przemek R. - 03-21-2010 Nie wiem jak zarasta kalusem - sądząc po pniu i zgrubieniu - to całkiem nieźle reaguje na cięcie. Może małe shari ? Nie miałem doczynienia z tym gatunkiem więc nie wiem jak twarde ma drewno ? Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 03-21-2010 Pomysł dobry tylko z shari bym zrezygnował. A to moja wiosenna uczennica druga po mojej córce ulubienica Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - rafal kulesza - 03-21-2010 Przemek R. napisał(a):Nie wiem jak zarasta kalusem - sądząc po pniu i zgrubieniu - to całkiem nieźle reaguje na cięcie.Morwa bardzo dobrze znosi cięcia dlatego często była wykorzystywana do obsadzeń żywopłotów. Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - pawelo73 - 03-22-2010 No właśnie - wygląda na to że mój wiąź drobnolistny też przeżył temp -25 stojąc w ogrodzie pod ścianą domu, przykryty agrowłókniną dopiero przy - 20 (no ale to się dopiero okaże). A wracając do tematu - tak z ciekawości czy wysoka temperatura przemarzania nie oznacza przypadkiem że jest to roślina domowa :?: I czy nie lepiej było ją umieścić na wewnętrznym parapecie, oczywiście nie nad kaloryferem ![]() pozdr Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Piotr Modzelewski - 03-22-2010 Bolas - Co to jest w Twojej lewej ręce....wygląda mi na skrzyżowanie kozy z...Muminkiem !!! Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 06-14-2012 Koza dorobiła się Championa Polski a morwa zarasta i raczej cieszę się z owoców. W tym roku nazbieram na szklankę kompociku ![]() Morwa australijska - Morus bombycis / australis - sabamiki - 06-14-2012 Fajny materiał :wink: lubię takie :wink: owoce morwy również :mrgreen: Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 06-14-2012 Owoce są pyszne szkoda tylko że tak małe. Dziennie mam okazję spróbować 2-3 reszta jeszcze nie dojrzała. Morwa australijska - Morus bombycis / australis - ZKM - 06-14-2012 a możesz pokazać fotosy całej rośliny? a owoce to se w telewizorze oglądne. ![]() Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 06-15-2012 Nic się nie zmieniła rośnie sobie jak chce. Morwa australijska - Morus bombycis / australis - fiedler1 - 06-17-2012 fajny temat ![]() Re: Morwa australijska - Morus bombycis / australis - Bolas - 06-18-2012 Znalazłem trochę czasu więc wedle życzenia: |