Forum Polskich Bonsaistów
Azalia - noga słonia - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: Azalia - noga słonia (/thread-689.html)

Azalia - noga słonia - Bolas - 02-14-2009

Tak jak obiecałem jeden z nowszych zakupów - azalia - z noga słonia Tongue
[Obrazek: 3_P2110008_1.jpg]

- daniel j - 02-14-2009

ja bym ja nazwal haija . ale material i przedni

- Bolas - 02-21-2009

Własnie wpadłem przejazdem do Akademii Bonsai i wpadlismy na pomysł ze jak mamy chwile czasu to przy pogaduchach przesadzimy ja do jakies lepszej donisi. Oto kilka zdjec.

[Obrazek: 3_P2200016_1.jpg]

Widok bryły korzeniowej a raczej filcu ktory tworzą:
[Obrazek: 3_P2200017_1.jpg]

Szybka redukcja korzeni:
[Obrazek: 3_P2200025_1.jpg]
[Obrazek: 3_P2200028_1.jpg]

Pierwsza przymiarka i wybor strony:
[Obrazek: 3_P2200030_1.jpg]

Efekt końcowy:
[Obrazek: 3_P2200039_1.jpg]

Patrze na ostanie zdjecie i czegos mi brakuje Smile Dopatrzylem sie ze zdjecie nie jest zrobione od frontu doniczki ktora powinna byc przesunieta kawalek w lewo wtedy ruch pnia nie jest traki ostry.
Juz niedługo kwiaty wiec szybko uaktualnie zdjecia.

- krysztof - 02-21-2009

Rewelacja. Ty to potrafisz! Big Grin

Re: Azalia - noga słonia - Sebastian - 02-22-2009

Bolas napisał(a):Tak jak obiecałem jeden z nowszych zakupów - azalia - z noga słonia Tongue
Witam
Też jestem ze śląska i chciałbym się dowiedzieć gdzie kupujesz takie fajne drzewka. Zdradź dostawcę Smile

- Bolas - 02-22-2009

Ta roslina była wynegocjowana podczas na Noelanders Trophy w ktorym brałem w styczniu udział. Wiele ładnych roslin mozesz znalezc w Akademii Bonsai ktora jak sadze jest najlepiej zaopatrzona w Polsce jesli chodzi o rosliny bonsai.

Re: Azalia - noga słonia - Bolas - 05-30-2009

Azalki maja urok jak kwitna wiec wstawiam najnowsze fotki dzieki uprzejmosci Włodka Pietraszko ktory je zrobił ponieważ roslina stoi w jego szkółce:

Re: Azalia - noga słonia - Bolas - 11-24-2009

No i nadejszła jesień:

Re: Azalia - noga słonia - Bolas - 09-25-2011

Niestety azalka nie dała rady. Po obfitych opadach wiosennych i mojej nieuwadze azala stała w wodzie przez tydzień. Korzenie tego nie wytrzymały i wyzionęła ducha.

Re: Azalia - noga słonia - sabamiki - 09-25-2011

o Sad Sad Sad zajebista strata Cry

MOD: Proszę nie stosować skrótów myślowych - usunięte.

Re: Azalia - noga słonia - peper50 - 09-25-2011

Wielka strata. Azalka była naprawdę piękna. Chyba wszyscy wiemy jakie to uczucie.

Trzymam kciuki za następne próby i pozdrawiam.

Re: Azalia - noga słonia - daniel j - 09-25-2011

nie wiem dlaczego stała w wodzie przecież w książce Płochockiego jest nawet rysunek jak powinny stać rośliny w czasie deszczów i wioswnnych roztopów ,
kamu jak komu ale Tobie należą sie opierdasy za takie niedopatrzenie , szkoda drzewka bo ładna była ale może inne bedzie ładniejsze

Re: Azalia - noga słonia - Bartoszkubik - 04-19-2012

Panie Bolesławie Mam pytanie czysto komercyjne, ile takie cudeńko kosztjue w przybliżeniu , prosze odpisać na prv. pozdrawiam

Re: Azalia - noga słonia - Bolas - 04-20-2012

Nie pamiętam dokładnie ale coś w granicach 100EURO +/- 20EURO. Była przeceniona bo nie było to drzewko najlepszych lotów miał poważny defekt praktycznie nie do usunięcia - strasznie nienaturalne zagięcie by zmniejszyć roślinę o prawie połowę. Podobne materiały z idealnie zwężającym się pniem to koszt ok 400EURO.