Forum Polskich Bonsaistów
wiaz polny - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: wiaz polny (/thread-753.html)

wiaz polny - wog - 07-11-2009

kilka fot z początku formowania

Re: wiaz polny - wog - 04-30-2010

wiąz wiosną

Re: wiaz polny - komski - 04-30-2010

Super wiąz,piękne nebari Smile

Re: wiaz polny - Armin Niewiadomski - 04-30-2010

komski napisał(a):Super wiąz,piękne nebari Smile
...i niestety brak zwężenia pnia. Roślina będzie w okresie ulistnienia wizualnie efektowna, ale zamaskowanie cięcia zajmie duuuuuużo czasu (o ile się w ogóle uda). No cóż, ale jest to zdanie przeciwnika metody "kołka i parasolki". Tylko metody, bo ludzi ją stosujących rozumiem i wiem, że trzeba posiadać wiedzę i doświadczenie żeby ją stosować.

Re: wiaz polny - komski - 04-30-2010

Z tym pniem to racja Armin ale przyznasz,że jak jest ukryty między liśćmi to nie rzuca się tak w oczy. Smile

Re: wiaz polny - Włodzimierz Pietraszko - 05-01-2010

Brawo Grzesiu. Gratuluję wytrwałości wszystko na dobrej drodze.

Re: wiaz polny - Bolas - 05-01-2010

Grzechu a co ty na to zeby w czerwonym miejscu zaczac odchudzanie kołeczka???
Fajna roslinka.

Re: wiaz polny - wog - 05-02-2010

mam w założeniach na ten sezon odchudzenie góry_pnia, jak wyjdzie tak jak to widzę , to może być całkiem sympatycznie

Re: wiaz polny - Bolas - 05-02-2010

Umieszczajac ciecie skosne z tyłu rosliny bedzie ono mniej widoczne a optycznie zawezi czubek. Szczyt mozesz poprowadzic z tej galezi rosnacej do przodu.

Re: wiaz polny - wog - 11-04-2010

wiąz po dzisiejszych męczarniach

Re: wiaz polny - Herpestes - 11-28-2010

Dobra robota.Czy nie za wcześnie odkryłeś nebari?Chyba trzebaby było jeszcze nad nim popracować.

Re: wiaz polny - Bolas - 11-28-2010

Zmartwiło mnie znikniecie przedłuzenia korzenia w nebari. Rozumie ze chciałes zrobic je bardziej symetryczne ale nie do konca jestem przekonany o dobroci tego posunięcia. Uwazam tez ze chyba za szybko roslina trafiła do plaskiego pojemnika. Powinienes wsadzic go glebiej w ziemie i pracowac nad nebari.

Re: wiaz polny - wog - 11-28-2010

Mocno się zastanawiam nad odkładem i pewnie to zrobię wiosną

Re: wiaz polny - wog - 03-22-2011

W piątek go przesadziłem, teraz wygląda tak

Re: wiaz polny - peper50 - 03-23-2011

Widzę, że zanurzyłeś trochę nebari a roślina lekko przechyla się w lewo.Wygląda fajnie. I pąki też już pękają.

Na moich wiązach jeszcze nic nie widać. Noce jeszcze zimne.

Pozdrawiam

Re: wiaz polny - Robert J. - 03-23-2011

wog napisał(a):W piątek go przesadziłem, teraz wygląda tak
Witaj
Ładnie się zapowiada Smile, ciekawi mi nie jedna kwestia, mianowicie jak zwęziłeś pień z kołka do takiego efektownego przejścia w cienką gałązkę? Czy to było cięcie pod kątem? No chyba, że zdjęcie jest zrobione z tej strony co zakrywa kołek

Re: wiaz polny - wog - 03-24-2011

Pień w górnej części jest przecięty wzdłuż i ściśniety

Re: wiaz polny - AdamJonas - 03-31-2011

Swietny pomysl z tym cieciem. Ciekaw jestem jak to wyjdzie finalnie.
Jedyne co mi sie nie podoba to to, ze galazki ida prosto we wszystkie strony - dziwnie to wyglada poki co..

Re: wiaz polny - wog - 11-22-2011

proste , no bo, pień prosty więc jak bym zrobił esy i floresy z gałęzi to myślę że było by jeszcze dziwniej. Na chwilę obecna wygląda tak przygotowany do zimy, następny sezon to zagęszczanie gałęzi w pietrach i ta nieszczęsna głowa

Re: wiaz polny - peper50 - 11-23-2011

Patrząc na materiał zastanawiam się co właściciel chce z nim zrobić i jak go sobie wyobraża. Mijają dwa lata, patrzę na ostatnie zdjęcie i już wiem. :mrgreen:

Re: wiaz polny - ZKM - 11-23-2011

bardzo fajny.

Re: wiaz polny - fiedler1 - 11-23-2011

Super wiaz!!! zastanawia mnie tylko jedno :mrgreen: jak Ty zrobiles ta gore ?? hmmm jestem nowy dlatego wiekszosc metod jest obca! zapytam wiec: sciagles pien pod katem iiiiii ?? rosnaca galazke nizej wygiales ku gorze i przydrutowales ja do pnia zeby sie zrosla ?? pewnie sie myle ale patrzac na zdjecia tylko takie cos mi przygodzi na mysl :? hmmmm bardzo ladnie go prowadzic mam bardzo podobnego KLONA PALMOWEGO ... i mam ten sam problem co ty z ta gora Sad tylko mi sie rozchodzi na dwa (V) pomijajac to ze bo za nisko scialem :x eeeh brak wiedzy i tyle,,, pozyskalem go ze szkolki kawal drzewka a kosztowal 18 zl Big Grin co nie zmienia faktu ze nie popisalem sie z tym jego scienciem w tym tyg dorzuce do tego tematu mojego klonika i sami zobaczycie Sad co do NEBARI musze mu tez zrobic bo nie wiedzialem jak sie robi a juz wiem :mrgreen: zrobie sposobem plytki pod ziemia... jak mator ponad rok temu... pierwsze co chcialem to wsadzic klona do plaskiego naczynia... przyyjal sie co na chwile obecna jest jedynym chyba osiagnieciem :/ aaaaaaaaaa ile TEN WIAZ MA CM ???? Pozdrawiam !!!

Re: wiaz polny - fiedler1 - 11-23-2011

Po kolejnym obejrzeniu zdjecia dotarlo CHYBA do mnie ze Ty wyciagles "klin" z pnia i reszte co zostala "dokleiles do siebie" ?? osobiscie balbym sie ze soki nie beda przeplywaly jak powinny i uschnie ta lewa czesc :lol:

Pozdro

Re: wiaz polny - wog - 11-26-2011

Górna część rośliny jest przecięta wzdłuż, nie są ze sobą to łączone, taśma ma za zadanie uformować górna część tak aby przylegały do siebie, ot cała polityka

Re: wiaz polny - fiedler1 - 12-05-2011

Wog a powiedz mi ile to cudo ma cm ?? bez doniczki Wink

Pozdr.

Re: wiaz polny - Herpestes - 12-07-2011

Uważam, że drzewko ma już odpowiednią wysokość. Skupiłbym się na zagęszczeniu korony i ułożeniu gałązek stopniowo ku górze, począwszy od miejsca gdzie znajduje się czerwona taśma, żeby nie przypominało iglaka z poziomymi gałęziami od dołu do góry.

Re: wiaz polny - Herpestes - 12-13-2011

Tego wiąza widzę mniej więcej tak, jak graba na poniższych zdjęciach. Oczywiscie każde drzewko ma swój charakter. Te zdjęcia obrazują to, o co mi chodziło w poprzednim poście, mianowicie układ nowych przyrostów ku górze i ogólny kształt korony.
Zdjęcia 45-letniego graba, wys.-70cm., formowany 8 lat, yamadori.

Re: wiaz polny - wog - 12-14-2011

ten wiąz jest niższy, myślę że po 8 latach formowania też będzie wyglądał atrakcyjnie :-)

Re: wiaz polny - Herpestes - 12-14-2011

wog napisał(a):ten wiąz jest niższy, myślę że po 8 latach formowania też będzie wyglądał atrakcyjnie :-)
W to nie wątpię, że będzie wyglądał i to baaardzo atrakcyjnie :wink: Wysokość rośliny jest nieistotna, chodzi mi o ogólny pokrój drzewka. Życzę jak najwięcej przyrostów w nowym sezonie i jeszcze więcej satysfakcji z pielęgnacji tego wiąza Big Grin