Moj przedogródek. - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Ogrody orientalne i inspiracje (http://bonsaiforum.pl/forum-12.html) +--- Wątek: Moj przedogródek. (/thread-847.html) |
Moj przedogródek. - grama - 02-16-2010 Jestem tu nowa,witam wszystkich i z pewną nieśmiałością odważam się wstawić zdjęcie z mojego przedogródka,nazwanego na wyrost "japońskim". Proszę o krytykę i dobre rady. MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - sether - 02-16-2010 Niezły, a czy masz tam azalię? MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - Bolas - 02-16-2010 Nooo jak tak wyglada przeogródek to pewnie wymiekniemy jak dasz zdjecia ogródka. Uwielbiam pieknie przystrzyzoną trawkę i niezłe widoczki. Co ten ogrod ma z japońskim wspolnego niebardzo widze i tez nie bardzo sie znam na aranzowaniu takich ogrodów ale na necie znajdziesz mnóstwo informacji wiec pewnie dopracujesz go jeszcze. Jak narazie niezle ci idzie. Re: Moj przedogródek. - sether - 02-16-2010 Moim zdaniem brakuje tu jakiś posążków japońskich. Bo rzeczywiście tak jak kolega napisał że niema za wiele z "japońskim" wspólnego. MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - grama - 02-16-2010 Trawka z widoczkiem dla Pana B.-proszę bardzo. Nie mylił się Pan,mam co pokazać,ale to nie to forum,prawda? Reszta zdjęć z "japońskiego" później,bo są za duże. Będzie i azalia i inne . MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - maciekP - 02-16-2010 Witam Cię Jako że na codzeń zajmuje sie architekturą zieleni coś napisze na temat twojego przedogródka. Jeśli chodzi o architekture stałą jest ok. natomiast bardziej martwi mnie dobór roślin na tak wąskiej przestrzeni tzn. za kilka lat może byc widac tam tylko rośliny dominujące ze swojego wzrostu pomomo cięć nie jesteś w stanie zahamaowac wzrostu niektórych roślin. Z całym szcunkiem z ogrodem japońskim on nic wspólnego nie ma. A ta druga fotka jest naprawde całkiem fajna i robi wrażenie. Jeśli ty jesteś właśicielką tego ogrodu proponowałbym stworzyc za kamienistą aranżacją jakies wyższe nasadzenia myśle tu o drzewach liśćiastych i iglastych aby stworzyć tło, a zarazem cień dla roślin cieniolubnych. Opieram sie akurat na tym zdjęciu może w dalszej częsci ogrodu wygląda to inaczej. To jet moje zdanie ale pomyśłów jest tyle ilu architektów. Aha jeśli to był twój pomyśł na ogród to super. Potraktuj to jako porade a nie krytyke. Re: Moj przedogródek. - grama - 02-16-2010 Napisłam JAPOŃSKI,ale w cudzysłowiu. Nie mam ambicji tworzenia czegoś,na czym się nie znam.Potraktowałam to wszystko raczej jako żart,ponieważ dobrałam rośliny wschodu i niemal każda z nich ma w drugim członie nazwy gatunkowej japoński,czy japońska-runianka,tawuła,azalia itd.,dobrałam grupy kamieni,zrobiłam mały zbiornik wodny-poidło. No i efekt jest jaki jest. Dziekuję za uwagi i porady. Zdjęcie "dla Pana B.",to rzeczywiście fragment mojego dużego ogrodu,,stworzonego pięć lat temu od podstaw,na terenie dawnego gospodarstwa. MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - sether - 02-16-2010 Na prawde wielkie uznanie za ten ogród (drugie zdjęcie ). Szerze powiedziawszy na początku myślałem że to nie twój ogród, lecz myliłem się. No cóż, nie będę się rozpisywał ponieważ to nie ma za wiele z japońskim ogrodem wspólnego, ale uważam że sporo pracy przed tobą a efekt będzie powalający. MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - szpilka170 - 05-16-2010 Witam poproszę o opinię MOD: Proszę o uzupełnienie swojego profilu zgodnie z punktem 2.2 regulaminu forum. Re: Moj przedogródek. - barbarossa - 03-06-2011 hmmm ... grama ...tak sobie przeglądałem stronki firm zajmujących się projektowaniem ogrodów i natknąłem się na stronkę, z której zaporzyczyłaś zdjęcie swojego ogrodu , albo odwrotnie :roll: http://moj.extradom.pl/projekty-ogrodow ... alnym.aspx całkiem przyjemnie :wink: Re: Moj przedogródek. - Olaf - 03-08-2011 Nie będę ani nikogo bronił ani oskarżał ale z tym zdjęciem równie dobrze mogło być i odwrotnie bo i o takich sytuacjach słyszałem. Za czujności należą Ci się brawa |