![]() |
Sosna koreańska - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Sosna koreańska (/thread-97.html) |
Sosna koreańska - Anonymous - 11-22-2006 Witam! Dostałam na imieniny BONSAI (spełniło się moje marzenie) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Anonymous - 11-23-2006 Witam! Jak juz widać, wstawiłam zdjęcia mojego BONSAI, czy mogę prosić Was o informację co to za rodzaj i jak najlepiej pielęgnować takie drzewko. Gdzieś wyczytałam, że powinnam przesadzić takie drzewko......??? - Amo - 11-23-2006 Fajna sosenka,, troszku jeszcze cieniutka.. ale moim zdaniem nie przesadzaj.. możesz pomyśleć nad zmiana formyy.. poczekaj jutro posypia się rady od bardziej zaawansowanych bonsai'owców ![]() - Anonymous - 11-23-2006 5 igieł w pęczku - Anonymous - 11-23-2006 ![]() i jeszcze jedna fotka. Jak często podlewać BONSAI? Gdzie takie drzewko postawić? Jaka powinna byc temperatura? Jak nawozić? Proszę o duuużo porad ![]() Pozdrawiam i z góry dziekuję - Wiktorr - 11-23-2006 dokladnie jest to Pinus koraiensis(99 %)..czyli sosna koreańska.podrawiam Wiktor ![]() MOD: Proszke korzystac z mozliwosci edycji postów. - ar2r - 11-24-2006 Jeżeli igły od spodu są srebrzyste, to jest to sosna drobnokwiatowa Pinus parviflora. - Anonymous - 11-25-2006 Igły nie są srebrzyste od spodu. Czy możecie mi podpowiedziec jak pielęgnować takie drzewko? Żeby mi się nie zniszczyło??? - Jacek Grzelak - 11-25-2006 Przedewszystkim , powinnaś je zabezpieczyć od mrozu , słonka i wiatru , i na dwór z nim , a najlepiej do inspektu , który jest zimą wietrzony , tak czy siak nie trzymaj jej w mieszkaniu , powinna mieć spoczynek zimowy , a na wiosnę na warsztaty z nią , a dowiesz się wszystkiego :roll: :wink: - Anonymous - 11-26-2006 A często odbywają się warsztaty w Łodzi??? - Bolas - 11-27-2006 Jesli takowe beda napewno poinformujemy na łamach tego forum w dziale bonsai caffe - Anonymous - 12-15-2006 Mam wrażenie jakby igiełki w moim bonsai zaczęły się zmieniac, tak jakby moje drzewko zaczęło podsychać. Jak często podlewać bonsai i jaka powinno mieć temperaturę w pokoju??? - Bolas - 12-16-2006 Kasiu nie wiem ile masz lat i jak cie poinformowali w sklepie w ktorym drzewko owe zostało zakupione ale sosny sa gatunkiem ktory jest zimozielony (posiada ulstnienie w postaci igieł przez całą zimę) natomiast w zimie potrzebuje on spoczynku i temperatury bliskiej 0st.C jesli masz jakis pokoj ktory ma takie warunki to owszem bedziesz miala bonsai iglaste w domu jesli nie jestes w posiadaniu niestety rosliny absolutnie nie domowej tylko ogrodowej. Wiec czym predzej wynies ja w chlodne miejsce na balkonie dworze nieogrzewanej altance garazu czy piwnicy. Tam musi byc do wiosny. Pozatym nie czytasz uważnie postów Jacek Grzelak napisał: Cytat:a najlepiej do inspektu , który jest zimą wietrzony , tak czy siak nie trzymaj jej w mieszkaniu , powinna mieć spoczynek zimowy - Deoos - 12-16-2006 A jeżeli chodzi o warsztaty w Łodzi to będą najprawdopodobniej po zimie. Ale jak będzie wiadomo coś dokładnie to tak jak pisał Bolas, na pewno będzie informacja na forum. - Anonymous - 01-28-2007 Witam! Proszę o pomoc. Końcówki igiełek mojego bonsai robią się ciemne ![]() - Ziemniok - 01-28-2007 Czy wyniosłaś drzewko na balkon/zewnątrz? - Anonymous - 01-28-2007 Nie wyniosłam. Zostało w domu. Codziennie mam wietrzony pokój, ok. 10 godzin. Dzrzewko nie stoi w przeciągu. Cały czas jest w tym samym miejscu, wszystko było OK. A teraz nie wiem co się dzieje??? Zaczęły wychodzić mu korzonki. Może za bardzo ostatnio podlewałam? Raz na tydzień robię mu kąpiel, zanurzam w misce. Ponadto raz na 2 dni drzewko jest zraszane. Nie wiem co się dzieje ![]() - wwoadas - 01-29-2007 nie mo co sie zastanawiac i robic zdjec bo przyczyny jest oczywista... Na poczatku radzili Tobie koledzy i kolezanki abys wystwila drzewko na zewnatrz bo ejst to outdoor. Zrobilas inaczej i masz przyczyne i skutek... - Ziemniok - 01-29-2007 Skoro to drzewko wymaga wyniesienia to trzeba je WYNIEŚĆ - jest to outdoor a nie indoor. Chcesz mieć dalej drzewko zdrowe ? Wynieś. Nie chcesz ? Trzymaj dalej w mieszkaniu. Twój wybór, choć szkoda sosenki. - Iza Berdowska - 01-30-2007 Niestety bardzo głupio zrobiłaś nie umieszczając tego drzewka na zewnątrz. Teraz nie jest to już takie proste. Dlaczego? Ponieważ w mieszkaniu masz pewnie min. 18 stopni, na dworze jest około 0, a chwilami i -10. Różnicę łatwo sobie policzyć. Wyniesienie na zewnątrz - to murowany szok termiczny i śmierć drzewka. Wydaje mi się, że jedynym ratunkiem byłoby umieszczenie drzewka gdzieś w chłodnym miejscu (około 4 stopnie) np. szklarnia, nieogrzewany garaż z oknem itd. Ewentualnie próba wynoszenia na dwór w dzień (przy temperaturze ok 7 stopni ) dla zahartowania ( w nocy do chłodnego pomieszczenia) i po jakimś czasie całkowite wyniesienie na dwór - ale może wystąpić duże ryzyko przemarźnięcia - Anonymous - 02-13-2007 Wiem, że Was nie posłuchałam. Teraz sosenka jest w chłodniejszym miejscu. Ale i tak jej igiełki są brązowe ![]() ![]() ![]() ![]() MOD: Proszę korzystać z mośliwości edycji postów- poprawione - Bolas - 02-13-2007 Kasiu dlaczego mamy ci odpowiadac marnujac swoj czas skoro i tak robisz co innego. Nie zajmujemy sie wrozbictwem wiec nie mozna jednoznacznie stwierdzic jaka bedzie przyszlosc rosliny. Nie posłuchałas nas wczesniej wiec teraz cierp za swoje bledy. - Iza Berdowska - 02-13-2007 Kasiu, te igiełki, które są suche -zielone się nie zrobią. Teraz możesz jedynie czekać na to , co przyniesie wiosna , a dokładniej - czy z pąków wyrosną nowe igiełki. Na zdjęciach wygladają zdrowo, ale to czas pokaże co będzie. I jeszcze jedno. Ta sosenka jest w okresie spoczynku. Więc, jeżeli jest w chłodniejszym miejscu nie przelej jej. Podlewaj tylko wtedy , gdy gleba lekko przeschnie. |