• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modrzew 03
co do szachów to oczywiście sarkazm, nie ujmując szachom (sam kiedyś trochę grałem) nie doszukiwał bym się jednak w nich jakichś wielkich wartości artystycznych (sztuka to tworzenie, tak wiec sztuka móglbym nazwac pieknie wykonana szachownice z recznie rzezbionyumi pionami a nie sama gre) , bardziej artystycznie inspirują mnie choćby wiekowe drzewa niż ustawienie pionków na szachownicy.

Jak by nie było argumenty naszego mistrza mariuszka są nie do przyjęcia. A porównanie do szachów conajmniej mocno nie trafione.

Kolejną rzecz co do oceny bonsai przez publikę. Znowu twoje argumenty nie mają odbicia w rzeczywistości. Jeżeli ktoś idzie na wystawę dajmy na to obrazów epoki surrealizmu to jest to jego obszarem zainteresowania, ma wrażliwość artystyczną i u wierz mi że jest w stanie określić czy dane dzieło jest wartościowe czy nie. Tak samo jest z bonsai.

Jeśli chodzi o bonsai są takie drzewka na które człowiek patrzy i tak naprawdę nie da się ich przyporządkować do określonego stylu a wzbudzają niesamowite wrażenia artystyczne. Tak więc kanony kanonami, ale czasem jak to często jest przez bonsaistow określane, bonsai samo wskazuje bonsaiscie drogę nie koniecznie w idealnym stylu moyogi czy chokkan. Jeśli o mnie chodzi to właśnie takie drzewka, które wychodzą po za ramy stylów a mimo wszysko dają satysfakcję obserwtorowi, są prze zemnie najbardziej cenione.

To tyle ode mnie Mariuszku, życzę tobie mniejszego oraniczenia w sposobie pojmowania sztuki.
Powodzenia w doszukiwaniu się podobibienstw artystycznych między malarstwem piłka nożna.
(Dla mnie to absurd ale co kto lubi.)
Pozdrawiam Tomek
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości