• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przedstawienie mojej "kolekcji" - prośba o porady dotyczące przygotowania do sezonu.
Witam wszystkich forumowiczów. 

Jest to mój pierwszy post, więc proszę wybaczcie, jeśli piszę w złym dziale, ale bardziej pasującego nie znalazłem. 
Zabawę z bonsai zacząłem półtora roku temu kupując najprawdopodobniej Brzostownicę Japońską (na to mi wygląda i tak pisało na paszporcie rośliny). W zeszłym roku dokupiłem jeszcze dwa Fikusy Tępe (mały ok 20cm oraz duży ok 70cm). Wszystkie moje drzewka mam w jasnym mieszkaniu, stoją na parapecie, albo oknie balkonowym od południowej strony, również tam zimują. Poniżej zdjęcia drzewek po zakupie i aktualny stan.

Brzostownica po zakupie:
[Obrazek: Whats-App-Image-2022-03-15-at-11-09-14.jpg]

Stan po ok roku, pierwsze drutowanie:
[Obrazek: Whats-App-Image-2022-03-15-at-11-09-21.jpg]

Stan aktualny, prawie dwa lata od zakupu, niestety na razie drzewko aktualnie nie wygląda najlepiej, ponieważ tej zimy walczyłem mocno z nim. Dwa razy zaraził się pajączkami (malutkie białe pajączki), za każdym razem gdy go wyleczyłem i opuścił liście łapał grzybicę i znowu gubił. Tak więc od października jest to jego 5 szata liści, za każdym razem łysiał prawie do zera.

[Obrazek: Whats-App-Image-2022-03-18-at-08-20-38.jpg]

Drugie drzewko to mały fokusik

Drutowanie po zakupie

[Obrazek: Whats-App-Image-2022-03-15-at-11-09-21-1.jpg]

Oraz stan aktualny:

[Obrazek: Whats-App-Image-2022-03-18-at-08-20-38-1.jpg]

Oraz mój ostatni zakup, kupiłem wczesną wiosną, więc teraz puszcza dopiero pierwsze nowe pędy, więc stan praktycznie się nie zmienił.

[Obrazek: Whats-App-Image-2022-03-18-at-08-20-37.jpg]

Więc oto moja "kolekcja", na razie wszystko to marketówki wstępnie uformowane, kupowane na promocjach. Wiem, że nie jest to do końca to, o co chodzi w bonsai, ale gdybym zaczynał od nasionka to dawno skończyła by mi się wena. Pewnie za jakieś 2-3 lata spróbuję stworzyć swoje własne bonsai, ale na razie nie mam na to miejsca.

Proszę Was też o poradę, do jakiej ziemi przesadzić te drzewka, aktualnie wszystkie są w swojej oryginalnej ziemi, co jest moim dużym błędem. Proszę o poradę jaką mieszankę najlepiej stosować dla Ficusów oraz Brzostownic, macie jakieś swoje magiczne proporcje czy te drzewka nie są mocno wymagające i wystarczy uniwersalna mieszanka do bonsai, np coś takiego Link. Doniczek na razie nie mam zamiaru zmieniać, nie są mocno przerośnięte, drzewka mają jeszcze miejsce.
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Przedstawienie mojej "kolekcji" - prośba o porady dotyczące przygotowania do sezonu. - przez Askaron - 03-18-2022, 08:27 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości