• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy nudny wieczór zamienił się w mały zastrzyk adrenaliny
Było to w środę, dwa tygodnie temu. Siedziałem w kuchni przy laptopie, bo akurat skończyłem projekt dla klienta i nie miałem pojęcia, co zrobić z resztą wieczoru. Deszcz bębnił o parapet, Netflix już mnie nudził, a Instagram scrollowałem tak długo, że zaczynałem kojarzyć twarze znajomych znajomych. Wiecie ten stan, kiedy wszystko robi się szare? No właśnie. Wtedy przypomniałem sobie, że kolega z pracy wspominał kiedyś o takiej rozrywce, która nie wymaga wychodzenia z domu, a daje niezłego kopa. Pomyślałem: czemu nie, przecież mogę sprawdzić tylko jak to działa.

Zarejestrowałem się, wpłaciłem naprawdę symboliczną kwotę, bo jakieś dwadzieścia złotych, żeby nie żałować, gdybym stracił wszystko w trzy minuty. Zacząłem od prostych gier, takie one-armed bandits, klasyki, które wszyscy znamy. I wiecie co? Na początku nic się nie działo. Zero emocji, tylko suche kręcenie bębnów i cisza w pokoju. Ale po chwili trafiłem na coś, co nazywało się jakieś bonusowe rundy i nagle poczułem, że serce zaczyna bić trochę szybciej. To nie była wielka fortuna, wcale nie. Ale te drobne wygrane, co kilka minut, potrafią człowieka wciągnąć. Z 20 zrobiło się 30, potem 45 i tak jakoś leciało.

Miałem takie chwile, że chciałem dołożyć więcej, bo przecież łatwo przychodzi, a potem równie łatwo ucieka. Ale jakoś udało mi się zachować zimną krew. Ustaliłem sobie godzinę grania, na budziku, i kiedy zadzwonił, po prostu zamknąłem przeglądarkę. To była moja mała wygrana numer jeden, dyscyplina. A wygrana numer dwa? W sumie skończyłem z 67 złotych na koncie, czyli prawie potroiłem wkład. Traktuję to jak grę w piłkę nożną z kumplami, wygrywasz, bo masz dobry dzień, a nie dlatego, że to twoja kariera. I właśnie o to chodzi, o zdrowy balans.

Ale muszę przyznać, że po kilku dniach zapragnąłem wrócić. Zwłaszcza, że znajomy wspomniał, że zawsze ma pod ręką różne opcje, kiedy oryginalna strona ma jakieś problemy z dostępem. Wtedy przypomniał mi się ten vavada mirror, który często jest ratunkiem, jak serwis postanowi zrobić sobie przerwę techniczną albo coś z łączami. W sumie to całkiem sprytne, bo człowiek nie musi szukać po omacku, tylko wchodzi w alternatywne wejście i gra dalej. Mi to pomogło w piątek, kiedy wracałem z pracy i miałem akurat ochotę na szybki relaks przy maszynie.

Nie mówię, że to jest sposób na życie. Ale czasami, wiecie, te wirtualne żetony potrafią doskonale zresetować głowę po ciężkim tygodniu. Ja tam lubię poczuć dreszczyk, kiedy wirtualna wiśnia wypada trzy razy z rzędu. To jest zaskakująco przyjemne uczucie. Najbardziej podoba mi się to, że wszystko jest natychmiastowe i dostępne bez zbędnych formalności. I chyba najważniejsze — nie muszę się nigdzie spieszyć, nikt mi nie patrzy na ręce. Mogę grać w swoim starym dresie, z herbatą z imbirem, albo nawet rano w niedzielę.

Hmm, w sumie to trochę zabawne, że taki relaks staje się częścią wieczornej rutyny. Bo to nie jest tak, że planuję grać. To raczej wychodzi samo, w momencie nudy albo lekkiego zmęczenia. Z całego tego doświadczenia wyciągnąłem dla siebie kilka prostych wniosków. Po pierwsze, wchodź w to z nastawieniem, że to rozrywka, a nie inwestycja. Po drugie, ustaw sobie limit i się go trzymaj, bo emocje potrafią ponieść szybciej niż myślisz. Po trzecie, nie gonię za wielkimi sumami. Wystarczy mi ta drobna frajda, która potrafi poprawić humor na kilka godzin. A jak już wspominałem — jest kilka różnych stron, które pomagają wejść do gry, nawet jeśli coś się blokuje. Dzięki nim mam pewność, że ta mała przyjemność zawsze jest w zasięgu ręki. I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości