![]() |
Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie (/thread-1067.html) |
Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - JustynaBB - 02-06-2011 Witam Serdecznie, Nie dawno a dokładnie w połowie stycznia zaczęłam interesować się bonsai . Mam 3 domowe oraz tworze sama 3 zewnętrzne z sosny górskiej oraz ze świrka białego bodajże. Proszę o pomoc a mianowicie jakie dokładnie są te domowe ponieważ nic o nich nie było napisane a chciała bym bardzo się dowiedzieć ![]() :mrgreen: z góry dziękuję! Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - SeBaSM - 02-06-2011 A więc droga Justyno ![]() Pierwszy bonsai to Wiąz Drobnolistny. Drugi bonsai to Serissa. Trzeci bonsai to Karmona Drobnolistna. Pozdrawiam MOD: W postach nie używamy czerwonej ani niebieskiej czcionki. Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - JustynaBB - 02-06-2011 Bardzo dziękuję ![]() ![]() Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - SeBaSM - 02-06-2011 Proszę bardzo. Będziesz miała sporo do czytania ![]() W takim razie życzę miłej lektury ![]() Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - peper50 - 02-06-2011 Drugie drzewko to na pewno nie serissa. Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - SeBaSM - 02-06-2011 Hmm Bartek to powiedz nam co to za drzewko ?? Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - peper50 - 02-06-2011 Na moje oko to sageretia ![]() Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - Bolas - 02-06-2011 Też stawiam na sageretię theezans Pomocny link: http://www.bonsaiforum.pl/viewtopic.php?f=19&t=13957&hilit=sageretia Gratuluje rośliny w bardzo dobrym stanie. ![]() Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - JustynaBB - 02-07-2011 Mam mały problem a mianowicie właśnie oglądałam karmone i mam mrówki w ziemi i nie wiem co zrobić ! Proszę o pomoc!!! ![]() Chciała bym również dowiedzieć się w jakich miejscach najlepiej trzymać moje drzewka żeby im było najlepiej ciepłe chlodne itp proszę o rady Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - Bolas - 02-07-2011 Mrówki? Wystarczy podlewać rośliny przez zanurzenie w wodzie na 15-20min. Powinny albo się wynieść albo utopić. Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - JustynaBB - 02-08-2011 Więc dzisiaj zrobię im kąpiel ![]() Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - Bolas - 02-08-2011 Wiązy od wiosny do jesieni można trzymać na zewnątrz trzeba tylko uważać ponieważ gdy temperatura spadnie na kilka dni poniżej 5-8st wiąz zacznie przygotowywać się do spoczynku zimowego. Oczywiście czują się lepiej gdy są zimowane w stanie bezlistnym w temperaturze nie dochodzącej do -5stC i nie przekraczającej +5stC (choć bywa że wytrzymują dużo większe mrozy). Utrzymanie takiej temperatury jest dość kłopotliwe a trzymanie rośliny przez okres zimowy w mieszkaniu może wiązać się z dodatkowym doświetlaniem roślin i niezbyt sprzyjającymi warunkami (suche powietrze np. grzejnika). Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - JustynaBB - 02-12-2011 Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia czym mam nawozić te moje 3 drzewka które są wyżej na zdjęciach i od kiedy zacząć ? Kupiłam na początku taki nawóz pytanie czy moze to być ten czy kupic jakis specjalny Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - SeBaSM - 02-12-2011 Justyna ja taki sam kupiłem i też wsumie jestem nowy w tym temacie, ale z tego co czytałem to dobry nawóz. Co nawożenia to zgodnie z informacją na etykiecie z tyłu. Ale jak pisze jestem też świeży w temacie bonsai i poczekajmy na odpowiedzi innych użytkowników. Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - Bolas - 02-13-2011 nawóz nawozem tak jak mleko jest białe bez względu na to czy chcesz je wypić czy zrobić budyń ale najważniejszy jest skład. Myślę że z powodzeniem możesz stosować te nawozy z umiarkowaniem. Powiedziałbym wręcz mniej niż zalecają. Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - JustynaBB - 02-13-2011 Mogę używać też innych tylko proszę o pomoc a mianowicie jakie dokładnie i ile ![]() Re: Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie - peper50 - 02-13-2011 Ja bym polecił BioGold. Moim zdaniem najlepszy, szczególnie dla kogoś początkującego. |