• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o pomoc , jestem nowa w temacie
Witam Serdecznie,
Nie dawno a dokładnie w połowie stycznia zaczęłam interesować się bonsai .
Mam 3 domowe oraz tworze sama 3 zewnętrzne z sosny górskiej oraz ze świrka białego bodajże.
Proszę o pomoc a mianowicie jakie dokładnie są te domowe ponieważ nic o nich nie było napisane a chciała bym bardzo się dowiedzieć Wink
:mrgreen: z góry dziękuję!

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
A więc droga Justyno Smile

Pierwszy bonsai to Wiąz Drobnolistny.
Drugi bonsai to Serissa.
Trzeci bonsai to Karmona Drobnolistna.
Pozdrawiam

MOD: W postach nie używamy czerwonej ani niebieskiej czcionki.
  Odpowiedz
Bardzo dziękuję Smile Teraz będę mogła o nich czytać Smile
  Odpowiedz
Proszę bardzo.

Będziesz miała sporo do czytania Big Grin
W takim razie życzę miłej lektury Smile
  Odpowiedz
Drugie drzewko to na pewno nie serissa.
  Odpowiedz
Hmm Bartek to powiedz nam co to za drzewko ??
  Odpowiedz
Na moje oko to sageretia Tongue
  Odpowiedz
Też stawiam na sageretię theezans
Pomocny link: http://www.bonsaiforum.pl/viewtopic.php?...=sageretia
Gratuluje rośliny w bardzo dobrym stanie.
[Obrazek: 14_sageretia_1.jpg]
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Mam mały problem a mianowicie
właśnie oglądałam karmone i mam mrówki w ziemi i nie wiem co zrobić !
Proszę o pomoc!!! Confusedhock:
Chciała bym również dowiedzieć się w jakich miejscach najlepiej trzymać moje drzewka żeby im było najlepiej ciepłe chlodne itp proszę o rady
  Odpowiedz
Mrówki? Wystarczy podlewać rośliny przez zanurzenie w wodzie na 15-20min. Powinny albo się wynieść albo utopić.
  Odpowiedz
Więc dzisiaj zrobię im kąpiel Smile mam pytanie , ponieważ czytam i czytam o wiązach i dużo osób pisze że lepiej je trzymać na zewnątrz a juz sama nie wiem gdzie tą roślinę ulokować :| :?:
  Odpowiedz
Wiązy od wiosny do jesieni można trzymać na zewnątrz trzeba tylko uważać ponieważ gdy temperatura spadnie na kilka dni poniżej 5-8st wiąz zacznie przygotowywać się do spoczynku zimowego. Oczywiście czują się lepiej gdy są zimowane w stanie bezlistnym w temperaturze nie dochodzącej do -5stC i nie przekraczającej +5stC (choć bywa że wytrzymują dużo większe mrozy). Utrzymanie takiej temperatury jest dość kłopotliwe a trzymanie rośliny przez okres zimowy w mieszkaniu może wiązać się z dodatkowym doświetlaniem roślin i niezbyt sprzyjającymi warunkami (suche powietrze np. grzejnika).
  Odpowiedz
Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia czym mam nawozić te moje 3 drzewka które są wyżej na zdjęciach i od kiedy zacząć ?
Kupiłam na początku taki nawóz pytanie czy moze to być ten czy kupic jakis specjalny

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Justyna ja taki sam kupiłem i też wsumie jestem nowy w tym temacie, ale z tego co czytałem to dobry nawóz. Co nawożenia to zgodnie z informacją na etykiecie z tyłu.
Ale jak pisze jestem też świeży w temacie bonsai i poczekajmy na odpowiedzi innych użytkowników.
  Odpowiedz
nawóz nawozem tak jak mleko jest białe bez względu na to czy chcesz je wypić czy zrobić budyń ale najważniejszy jest skład. Myślę że z powodzeniem możesz stosować te nawozy z umiarkowaniem. Powiedziałbym wręcz mniej niż zalecają.
  Odpowiedz
Mogę używać też innych tylko proszę o pomoc a mianowicie jakie dokładnie i ile Smile
  Odpowiedz
Ja bym polecił BioGold. Moim zdaniem najlepszy, szczególnie dla kogoś początkującego.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości