![]() |
Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. (/thread-1487.html) |
Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - peper50 - 07-20-2012 Jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) pozyskany z natury na początku czerwca w tym roku. Rósł całkowicie poziomo. Coś go nadłamało w połowie ale żyje i ma się bardzo dobrze. Aktualnie osadzony jest pionowo. W lipcu jałowce miały drugi wystrzał i pojawiło się mnóstwo pąków. Pierwsze prace planowane na 2013/2014 rok. Może ktoś ma ochotę na virta? Pozdrawiam serdecznie. Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 2012. - Bolas - 07-21-2012 Bardzo fajnie się zapowiada. Re: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 20 - peper50 - 09-02-2012 Trochę oczyściłem jałowca, dużo spróchniałego drewna. Próbowałem coś z tym zrobić. Szkoda, że nie mam frezarki ale i tak mam doświadczenie niewielkie z martwym więc lepiej będzie jak poczeka. Na razie jest czysty. Pozdrawiam serdecznie. Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 2012. - kresowiak - 09-03-2012 Fajny, pewnie masz skonkretyzowane plany wobec niego, uchyl trochę swoich planów :o Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 2012. - peper50 - 09-03-2012 Andrzeju mam pomysł ale nie chciałbym teraz nic prorokować. Muszę wybrać główne gałęzie następnego lata. Na pewno trzeba zmienić kąt nasadzenia i ustalić jakiś front wtedy będę wiedział czy uda mi się osiągnąć to co mi się marzy. Na razie musi się jak najlepiej odbudować system korzeniowy, później go zapuszczę i będziemy myśleć ![]() Pozdrawiam serdecznie. Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 2012. - kresowiak - 09-04-2012 To uruchamiamy podstawowa cechę bonsaisty - cierpliwość i ... trzymamy kciuki. Re: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 20 - peper50 - 04-29-2013 Przy jałowcu usunąłem niepotrzebne gałęzie. Widać sporo pąków. Pociągnąłem shari płynem do jin. Prośba do Was o sugestię co do frontu. A, B, C czy D. Jak myślicie? Pozdrawiam serdecznie. Re: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 20 - Przemek R. - 04-29-2013 C albo D Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - Yamadori 2012. - rafal kulesza - 05-03-2013 Cześć Bartłomiej, Może w wyborze frontu i kształtu pomoże Tobie mała inspiracja ![]() Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - peper50 - 05-03-2013 Cześć Rafale, Ciekawe drzewo, nie widziałem go nigdy. I chyba bardzo trafna sugestia bo chcę, żeby część zielona była właśnie lekka podzielona na bardzo dużo małych chmurek. Dzięki chłopaki za pomoc ![]() Re: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2 - peper50 - 06-28-2013 Poprzycinałem nowe przyrosty i powycinałem "trójki" i zbędne gałązki. Na razie wygląda tak. Pozdrawiam serdecznie. Re: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2 - peper50 - 07-27-2013 Witam, W pierwszych dniach lipca usunąłem stare igły przy jałowcu. Natomiast w drugiej połowie lipca miały pojawić się pąki z drugiego strzału. Tak też się stało. W efekcie mam mnóstwo pąków od wewnętrznej strony gałązek co pozwoli mi przybliżyć zieleń do pnia oraz znacznie ją zagęści. ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie. Re: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2 - peper50 - 06-15-2014 Aktualnie. Pozdrawiam serdecznie. Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - Bolas - 06-16-2014 Śliczny uchwyt do bonsai ![]() ![]() Wracając do rośliny niefajnie wygląda to przewężenie masz jakiś pomysł na niego? Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - Mirek Drabent - 06-16-2014 Chyba tylko frezarka.Jałowiec i "otoczenie" całkiem sympatyczne. Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - daniel j - 06-19-2014 bardo ładny uchwyt :mrgreen: roslina tez sie zapowiada super ![]() Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - peper50 - 06-19-2014 Cześć chłopaki! Tak, mam pomysł na to przewężenie ale z braku czasu ledwo co ogarniam krzaki. Zastanawiam się nad odsprzedaniem połowy roślin po kosztach ale póki co mi szkoda. Większość zarośnięta :O. Zacząłem łączyć prace przy drzewkach z moją drugą połówką. Dobrze, że Wam to nie przeszkadza :roll: Pozdrawiam wszystkich! Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - daniel j - 06-19-2014 wysli mi na pw co masz do zbycia ![]() Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - Bolas - 06-19-2014 Przeszkadza przeszkadza. Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - AdamJonas - 07-03-2014 peper50, myślałem, że jesteś po 50-tce, a to twoja córka :lol: Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - peper50 - 07-05-2014 dzieki Adamie ![]() ![]() Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - Bolas - 07-06-2014 Tzn że chciałbyś być ojcem swojej dziewczyny? - dziwny jest ten świat. ![]() ![]() Jałowiec pospolity - Juniperus communis L. - pozyskany 2012. - AdamJonas - 07-09-2014 Apeluję o rozsądek, temat o jest o jałowcu :lol: |