Forum Polskich Bonsaistów
Jałowiec Kaskada II - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: Jałowiec Kaskada II (/thread-1682.html)

Jałowiec Kaskada II - Michał Malawski - 06-02-2013

Ostatnia nowość Big Grin ... z jałowców

Kiedyś żyły dwa pnie ale jednemu się padło.
Najpierw zmieniłam całkowicie kąt nasadzenia w kierunku kaskady.

Teraz przyszedł czas na szlif formy.

... doniczka oczywiście przejściowa 8)

Jałowiec Kaskada II - rafal kulesza - 06-02-2013

Michał,
Sorry, ale nie podoba mi się ta roślina. Mało tego to nie wiem po co zakładałaś rafię na odcinkach, które nie wymagały tego zabiegu?

Jałowiec Kaskada II - Bolas - 06-02-2013

Roślina może mało atrakcyjna ale coś ma w sobie. Mnie się podoba ułożenie chmurek. Może coś przyszłościowo będzie lepiej.
Przystopuj trochę z tą pracą nad roślinami bo nam miejsca na serwerze braknie Smile - jak ci się mierznie to zapraszam do mnie będę w przyszłym tyg robił dolne źródło do pompy ciepła.

Jałowiec Kaskada II - Michał Malawski - 06-02-2013

Rafał nie wiem ile masz jałowców ale jak widać mało i tego gatunku na pewno nigdy nie robiłeś. Jest cholernie twardy i posiada delikatną korę. Każdy delikatny ruch powoduje pęknięcie kory a rafia w tym przypadku mocno zabezpiecza jego tkankę przed mechanicznym uszkodzeniem grubym drutem podczas jago nakładania i gięcia.
Na całe szczęście mi się podoba Big Grin i tak widzę jej drogę ...

Bolek ja kiedyś miałem ksywkę grabarz ale nie od grzebania w ziemi :lol:

Jałowiec Kaskada II - Bolas - 06-03-2013

Może delikatniejsza donica?

Jałowiec Kaskada II - rafal kulesza - 06-03-2013

Jasne, że roślina ma Ciebie cieszyć. Droga, którą pokazałeś wygląda interesująco. Ja oceniałem całość, czyli roślinę i donicę, która zupełnie mi się nie podoba. Co do formowania jałowców to faktycznie mam do nich nie po drodze. Wolę sosny 8)

Jałowiec Kaskada II - Michał Malawski - 06-03-2013

:lol: no się zgadzamy ( przecież pisałem, że donica przejściowa)
Za grube paluszki na jałowczyki co? Smile

Jałowiec Kaskada II - rafal kulesza - 06-03-2013

Nie mam rękawic spawalniczych i boję się, że się ukuję :wink: :lol:

Jałowiec Kaskada II - sabamiki - 06-03-2013

nie wyobrażam sobie bonsai bez jałowczyków :wink: czy to chińskich czy communisów
ta kaskada ogólnie nie jest zła ale materiał jak dla mnie nie na kaskadę , za cienki i prosty pień , słaba nasada co przy kaskadzie bardzo ważne aby był silna ale ogólnie przyzwoite drzewo. ja na twoim miejscu pomyślał bym nad kawałkiem skały wulkanicznej , długi niezbyt obszerny i osadzić go w tym , do tego suiban wypełniony wodą i odrobiną piasku :wink: miodzio

Re: Jałowiec Kaskada II - Michał Malawski - 06-04-2013

Czas pokaże co dalej. Tak się nawet zastanawiam nad wywaleniem tej martwej części - drugiego pnia. :?:

Jałowiec Kaskada II - Luxcor - 06-07-2013

Wywal i skręć pień, aby skompaktować roślinę. Donicę tez zmieniłbym na jakąś kwadratową wąską albo dzwon. Jaka średnicę ma pień?

Jałowiec Kaskada II - Michał Malawski - 06-08-2013

Chłopie nie da się skręcić tego pnia. On ma przy nasadzie ok 4 cm średnicy. Co do donicy to się zobaczy bo patrząc na twoja wypowiedź do generalnie pasuje do tego opisu 75 % donic kaskadowych tak że konkret proszę Big Grin

Jałowiec Kaskada II - kresowiak - 06-08-2013

Kompozycja jest może mniej efektowna od wcześniej tu prezentowanych przez Michała drzewek, ale nie jest sztampowa, ma w sobie to coś, co przyciąga uwagę. Ja nie usuwałbym tego martwego pnia, tego "coś"właśnie. Bez niego stanie sie jedną z wielu. Inna donica - oczywiście tak, dopieszczanie chmurek - jak najbardziej. Zresztą, Michał, i tak masz własną koncepcję, którą wręcz z premedytacją :wink: zrealizujesz. I będzie pięknie.
Pozdrawiam.

Jałowiec Kaskada II - Luxcor - 06-08-2013

Aha. No to nie wygląda na 4cm Big Grin Sa sposoby na gięcie nawet takich pni - drążenie itp. Pytanie czy warto, i czy czujesz taką potrzebę. Wnioskuję, że nie.
Co do donicy, to chodziło mi tylko o sam kształt Smile No ale skoro sam to wiesz.. Wink
Jeżeli nie będziesz giął, to zostaw tego jina. Zmienisz donicę i całość na pewno nabierze innego wyrazu, bo teraz to to wygląda troszke jak zjeżdżalnia. No noś jest nie tak.. Może nie ma flow :twisted:
Chmurki fajne, chłopie Smile