Czas zacząć przygody - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Czas zacząć przygody (/thread-1973.html) |
Czas zacząć przygody - Tasior - 08-24-2014 Witam serdecznie, od dwóch tygodni zacząłem zabawę z bonsai. Mam już małego ligustra, fikusa benjaminka oraz dzisiaj zakupiłem Fikusa Retuse. Fikus Retusa- zakupiony dzisiaj. Jest straszny chaos i nie wiem jak to ogarnąć. Są ślady po drucie, które pokryłem maścią. Prosiłbym o jakieś wskazówki jak go uformować . Poniżej kilka fotek, abyście mi pomogli Fikus benjaminek- zakupiony tydzień temu, zmieniłem mu ziemię, wydrutowałem oraz go trochę przyciąłem. Obecnie nie wiem co z nim dalej robić i po prostu sobie rośnie, sprawdzam odrutowanie i nic więcej. Wiem, że wystaję poza doniczkę, niestety to było moje pierwsze przesadzanie i trochę go źle umieściłem. Na wiosnę to poprawię Fikus benjaminek "natashja"- zakupiony w ikei 2 dni temu, na razie się aklimatyzuje, od przyszłego tygodnia ruszam z nim do boju. Chcę zrobić z niego "mumię", czyli obwiązać mocno mokrą rafią. Gałąź na samym dole zrobić z dwóch małych "pieńków" aby gałąź ta była proporcjonalnie gruba do przyszłego pnia. Ligust Chiński- zakupiony 2 tygodnie temu (moje pierwsze drzewko). Chciałbym z niego zrobić stył miotłasty, bo do niczego innego się on zapewne nie nadaje . Tylko za bardzo nie wiem jak go zagęścić, by miał więcej gałązek. Jakieś ciekawe pomysły? Czas zacząć przygody - Bolas - 08-24-2014 Retusa jest rewelacyjnym materiałem dla początkującego. Ligustr też choć miotła nie będzie konieczna. Nataszkę odpuściłbym sobie ale dla ciekawości możesz sobie zostawić. Czas zacząć przygody - Tasior - 08-24-2014 Co masz na myśli mówiąc o Ligustrze, że miotła nie będzie konieczna? MOD: Kolor czerwony jest zarezerwowany na forum dla Administratora a niebieski dla Moderatorów to dwa kolory których nie możesz stosować. Proszę poprawić podpis. Czas zacząć przygody - Bolas - 08-24-2014 Ligustr to bardzo dobry materiał dla początkującego. Łatwo poznać kiedy się ma źle i dobrze znosi błędy początkującego. Sam materiał aktualnie wygląda na miotłę ale to wcale nie łatwy do uzyskania styl a kilka gałązek w górze to raczej szczotka dla szczerbatego niż hokkidachi Styl miotlasty wystawia się przeważnie w stanie bezlistnym tak by można było podziwiać kunszt wykształconych gałęzi. Czas zacząć przygody - Tasior - 08-24-2014 A więc co proponujesz abym z tym Ligustrem zrobil? Czas zacząć przygody - Tasior - 09-05-2014 Mała aktualizacja co się stało z moim Fikusem Benjaminek, obwinięty rafią, trochę zielska obciąłem. Mam pytanko, czy już drutować gałęzie, żeby dodać im odpowiedni kształt? A i co z tym czubkiem zrobić? Chciałbym prowadzić to drzewko w Stylu Moyogi. Czas zacząć przygody - wro_bel - 09-05-2014 Na chwilę obecną zostawiłbym fikusa do wiosny aż się zrośnie a na wiosnę jeżeli będzie odpowiednio zrośnięty zacząłbym formować. Ewentualnie jeżeli chcesz nadać pniu trochę ruchu to założyłbym drut teraz dopóki pień jest elastyczny - ja tak obiłem ze swoim fikusem i nie żałuję, gdyż teraz miałbym kłopot z powyginaniem go. Czas zacząć przygody - Tasior - 09-05-2014 Tak myślałem to troszkę powyginam pień cos takiego? Czas zacząć przygody - nicrum - 09-06-2014 A mnie się wydaje że może być fajniejszy efekt jak go zostawisz takim jaki jest. Chokkan fajnie pasuje do fikusów. Czas zacząć przygody - Tasior - 10-11-2014 Ostatnio sprawiłem sobie takie oświetlenie Jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jakie będą efekty I fotki fikusa retusy i ligustra chińskiego po defoliacji Czas zacząć przygody - pawulonjaman - 10-12-2014 Ja na Twoim miejscu poczekał bym z tą defoliacją do następnego roku, niby jeśli masz lampy i keramzyt a w związku z tym wilgoć to i o tej porze można golić drzewka. Da się odczuć twój niedosyt i elementarny brak cierpliwości, no ale i zapału Ci nie brakuje. Trzymam kciuki za Twoje chabazie, koniecznie daj fotki po tym jak roślinki się zazielenią. Serdecznie pozdrawiam Czas zacząć przygody - Tasior - 10-12-2014 Powiem Ci, ze temperature mam 21-23stopnie, wilgoc od 65% nawet do 85% Wczesniej testowalem obcinanie listkow, np tak po 10 w jednym miejscu i bardzo szybko odrastaly bez lampy wiec postanowilem cale opierdzielic, oby odrosly Czas zacząć przygody - Tasior - 10-13-2014 Troszkę pielęgnacji u ligustra- rozciągnięcie gałęzi na boki, aby korona utworzyła kulkę, jeszcze bym tam drutów dodał, ale nadłamałem 1 gałązkę ;p posmarowałem maścią i obwiązałem rafią (mam nadzieje, że przeżyje ;p) Jakieś porady co by tu zrobić z tym fikusem retusą? Czas zacząć przygody - nicrum - 10-13-2014 Zacząłeś z tym ligustrem nie od tej strony. W pierwszej kolejności trzeba było go przesadzić, na wiosnę dopiero pracować nad goleniem, ramifikacją itp. Czas zacząć przygody - Tasior - 10-13-2014 no właśnie, nie chciałem go przed zimą przesadzać i ucinać korzeni, więc czekam na wiosne na przesadzenie Czas zacząć przygody - Tasior - 10-14-2014 Maly update ;p Po dlugim oczekiwaniu ligustr wypuscil liscie, fikus zaczal szybko ale sie zatrzymal w miejscu i ma zwinięte pąki, które nie chcą się otworzyć i zdjecia całej mojej kolekcji ;D Czas zacząć przygody - Tasior - 11-07-2014 Nowe zdjecia w poście wyżej Edytowałem stary post |