Forum Polskich Bonsaistów
pomoc w kupnie drzewka - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: pomoc w kupnie drzewka (/thread-2987.html)

pomoc w kupnie drzewka - prusakowa - 01-06-2019

Czesc,
Mysle nad kupnem drzewka bonsai a mianowicie wiąza drobnolistnego. Chciałabym was prosić o fachową rade, czy to drzewko jest warte swojej ceny ? i czy jako osoba początkująca dam sobie rade z jego utrzymaniem
http://swiat-bonsai.pl/wiaz-drobnolistn ... istny.html

prosze o szybką odpowiedz Smile

pomoc w kupnie drzewka - sabamiki - 01-06-2019

witaj
jeśli chcesz kupić drzewko do domu to zdecydowanie polecam Ci gatunek fikus retusa, wprawdzie wiąz drobnolistny znosi warunki domowe ale o wiele lepiej się zachowuje przy spoczynku sezonowym co w warunkach domowych często trudne do uzyskania. fikus natomiast jest roślina ze strefy tropikalnej i rośnie przez cały okrągły rok nie wymaga spoczynku. w fikusach mam duże doświadczenie, z wiazami tez miałem stąd moja sugestia.
pozdrawiam i powodzenia ze sztuka bonsai

pomoc w kupnie drzewka - Kamyk K. - 01-08-2019

Osobiscie z racji na brak możliwości trzymania drzew na balkonie czy w ogrodzie itd. zdecydowałem sie na zakup pierwszego materiału w Akademii Bonsai u Pana Pietraszko we Wrocławiu i był to wiąz drobnolistny. Bo podobno mozna trzymac w domu - ale wiąże sie to z zapewnieniem odpowiednich warunków - wtedy o tym nie wiedziałem. Ostatecznie rośliny sa w ogrodzie znajomego i jednak zimują. Kombinowania bylo sporo.
Jesli nie masz żadnej mozliwosci zimowania rosliny w odpowiednich warunkach, tak jak napisał Sabamiki fikus bedzie super Smile

Mam jednego łobuza (również wiąz) ktorego uratowalem w obi - mam taką manię ze lubię chodzic po sklepach budowlanych czy ogrodniczych i ogladac co nowego maja do zaoferowania, przez 2 lata takich wędrówek zdecydowalem sie na zakup tylko tego jednego drzewka w takim sklepie miesiac temu :o mówię o tym dlatego, że najlepiej jest zobaczyc drzewko na żywo zanim dokona sie zakupu, dobrze sie przyjrzeć i zastanowić nad zakupem, wiec odradzalbym zakupy przez internet.
Zdecydowanie lepiej podjechac do szkółki bonsai (sa w różnych miejscach w polsce) i zobaczyć co sie kupuje Smile

pomoc w kupnie drzewka - Kamyk K. - 01-08-2019

Dodatkowo np na tej stronie kosztuja kupe kasy, a nie wyglądają. W szkółce kupilem ładny materiał na poczatek zeby zobaczyc jak rolina sie zachowuje za naprawde małe pieniążki - polecam Idea
Bez doniczki z chinskiej taśmy ale przynajmniej zdrowy i zadbany Smile

pomoc w kupnie drzewka - jm48 - 01-08-2019

Trzeba by jeszcze powiedzieć, że określenie "zimowanie w domu, mieszkaniu" jest bardzo niejednoznaczne.
W różnych domach, mieszkaniach mogą w zimie panować skrajnie różne warunki dla roślin.
W mieszkaniu, w którym całą zimę utrzymywana jest temperatura na poziomie np. 25*C, pod parapetami grzeją kaloryfery, małe okna, wystawa północna... nie przeżyje 99% roślin, fikus także.

pomoc w kupnie drzewka - Ftraw - 01-08-2019

Powiem na swoim przykładzie. Mam 2 fikusy 2 karmony aktualnie. Były azalie ale nie są tak łatwe w uprawie jak myślałem. jedna przelałem druga padła jak zaczęła się zimą. Co do fikusów i karmon. Fikusa żeby zabić trzeba się postarac. U mnie stoja wszystkie drzewa na oknie południowym ile slonca dzień dostarczy tyle mają. Największym problemem jest grzejnik pod oknem. Powietrze jest suche i rośliny to odczuwają. Spryskiwanie liści to jedna z metod zwiększenia wilgotności powietrza ale jest bardzo krótkotrwała więc trzeba powtarzać ile się da. Pracując w systemie zmianowym ciężko to osiągnąć. Dużo dają ręczniki mokre oraz tacki z keramzytem i woda. Fikusy trzymają się rewelacyjnie. Znacznie gorzej karmony ale spokojnie przetrwają zimę. Trzeba tylko uważać żeby nie przelać roślin bo w zimie bardzo łatwo o to. Na Twoim miejscu rośline bym kupił na wiosnę na spokojnie a do tego czasu poczytał książki popisał z ludźmi. Pozdrawiam serdecznie.

pomoc w kupnie drzewka - Błaniu - 01-09-2019

Dobrym sposobem na zapewnienie fikusom wilgotności jest trzymanie ich w kuchni lub łazience. Niby fikusy nie lubią też przenoszenia - nie do końca. Przenosiłem swojego dzień w dzień przez cały sezon na okna: wschód, południe zachód (dużo wody, kilka razy dziennie podlewany bo były upały). Na wieczór po kolej z każdym z rodziny parował się w łazience. Efekt 3-krotny przyrost zieleni w jeden sezon i nie liczę tego co obciąłem. Teraz mamy zimę i cały czas ma przyrosty choć już ne tak duże bo światła mniej.

pomoc w kupnie drzewka - Kamyk K. - 01-09-2019

Mozna tez kupić nawilżacz powietrza, jakis bez bajerów. W lecie 2018 kupilem taki prosty dosc pojemny nawilżacz za niecałe 100zl polecam Wink
Nie trzeba nawet patrzec na parametr zwiazany z powierzchnią mieszkania - moze byc tylko na 9m2 i tez da radę. Wystarczy jak bedzie przy drzwkach Smile