![]() |
Sosna dwa pnie - historia - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: PREBONSAI (http://bonsaiforum.pl/forum-23.html) +--- Wątek: Sosna dwa pnie - historia (/thread-3089.html) |
Sosna dwa pnie - historia - Bolas - 02-21-2020 Sosna pochodzi z kolekcji mojego bonsaiowego przyjaciela śp. Tomka Wowro. Pierwsze zdjęcie pochodzi z 2016r. Mimo iż na zdjęciu wygląda lepiej niż aktualnie po moim formowaniu kilka słów o samym materiale. Sosna trafiła do mnie w dość opłakanym stanie. Drewniana doniczka praktycznie rozleciana, korzenie na wierzchu bo wyschnięta mieszanka zdążyła się wypłukać spomiędzy korzeni, wrośnięte druty i wełnowce - marzenie bonsaisty. Sosna miała piękny układ zieleni niestety raził mnie mocno fakt iż osiągnięto go przez mocne wyginanie gałęzi w eSy. Po zdjęciu drutów okazało się że cała koncepcja się rozlaaaaazła i trzeba było popracować nad wracaniem zieleni bliżej środka. Czubek sosny został stworzony przez zawinięcie szczytowej gałęzi w okrąg tzw świński ogonek który mimo usiłowań do dziś jak widać niewiele się wrócił ![]() Część wymienionych prac wymusiła też wycięcie potrójnych gałęzi które nie są mile widziane. Uważam że przez te kilka lat wykonałem sporą robotę ale zawsze mogło być lepiej i jeszcze trochę drogi przed tą sosną. Sosna została ułożona na warsztatach Polskiej Asocjacji Bonsai co pozwoli na lepsze doświetlenie rośliny i już się nie mogę doczekać pierwszych wiosennych prac nad zielenią a przede wszystkim przesadzenia jej tak by czerwony kontener odsłonił nasadę sosny ![]() Sosna dwa pnie - historia - piter969 - 03-18-2020 Ładnie się zapowiada. Wierzchołek sosny kojarzy mi się ze smokiem z loga gry Mortal Combat ![]() Musze kiedyś wybrać się na warsztaty z sosną i z Pana Włodzimierza wycisnąć tyle wiedzy ile się da. Przyznam szczerze, że brak mi i wiedzy i umiejętności w temacie sosen, a bonsai z nich prezentują się po prostu fenomenalnie. Sosna dwa pnie - historia - Bolas - 03-18-2020 Za mało grałem w MC ![]() Sosna dwa pnie - historia - Bolas - 05-12-2020 Sosna zmieniła bucik wygląda znacznie lepiej niż w tym pojemniku po mięsie ![]() Sosna dwa pnie - historia - jerzyjerzy - 05-13-2020 A taki był piękny kontrast kolorystyczny - czerwony z zielonym - prawie jak w amerykańskich ozdobach bożonarodzeniowych :lol: Sosna dwa pnie - historia - Silver - 05-14-2020 Teraz to Bolek może tylko czerwoną kulkę na nos założyć Sosna dwa pnie - historia - jerzyjerzy - 05-14-2020 A tak poważnie, to ta sosna ma przyszłość :!: Pięknie powtórzony kształt. Sosna dwa pnie - historia - Bolas - 07-05-2020 Dziś wygląda tak ![]() Sosna dwa pnie - historia - jerzyjerzy - 07-05-2020 Świński ogonek powoli robi się mniej dominujący. Niezmiennie podoba mi się gra kształtami obu pni. Mam podobny świerk i planuję go wkrótce pokazać. Sosna dwa pnie - historia - Bolas - 07-06-2020 Tak jak pisałem z czasem świński ogon wyleci bo psuje całość. Aktualnie jest "dla oka" choć weń kłuje ![]() |