• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złe podłoże
Witam,
Na początku chciałabym zaznaczyć, iż skorzystałam z wyszukiwarki, książek oraz różnych stron internetowych i nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie.

Wiem, że sztuka bonsai uczyć ma cierpliwości, niestety moje sumienie gryzie pewna kwestia. Zakupiłam ostatnio nowe roślinki, są to: oliwka europejska, granatowiec pospolity, loropetalum rubra, sageretia oraz carmona drobnolistna.

Obecnie są one w okresie aklimatyzacji, do końca zostały jeszcze jakieś 2 tygodnie. Kwestią jaka mnie męczy jest stan ziemi w jakiej rosną. Jest mało przepuszczalna, bryłowata, sprawia wrażenie mokrej, a mimo to, kiedy podlewam roślinki, bardzo dużo czasu mija nim zobaczę wodę na podstawce.

Jedynie granatowiec posadzony jest w podłożu, które faktycznie zapewnia dostęp powietrza do korzeni, ale nie mam pewności czy zatrzymuje odpowiednią ilość wody.

W związku z tym moje pytanie jest następujące. Czy mogę przesadzić drzewka za jakieś 2-3 tygodnie? Data ta trochę odbiega od "przełomu marca - kwietnia", a roślinki są w dobrej kondycji, dlatego nie wiem czy nie lepiej będzie poczekać do następnej wiosny.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam i jednocześnie witam forumowiczówSmile
  Odpowiedz
Może zmień sposób podlewania np na podlewanie przez zanurzenie - o tym poczytasz na forum.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
rudd napisał(a):Jest mało przepuszczalna, bryłowata, sprawia wrażenie mokrej, a mimo to, kiedy podlewam roślinki, bardzo dużo czasu mija nim zobaczę wodę na podstawce.
A czy próbowałeś podlewanie poprzez wstawienie do większego naczynia z wodą
czyli zanurzeniowo. Wstawiasz na 10-15minut co kilka dni i podlane.
Moje stoją na balkonie w pełnym słońcu i teraz podlewam tylko wieczorem i to i tak umiarkowanie plus zraszanie rano i wieczorem.

rudd napisał(a):Czy mogę przesadzić drzewka za jakieś 2-3 tygodnie? Data ta trochę odbiega od "przełomu marca - kwietnia", a roślinki są w dobrej kondycji, dlatego nie wiem czy nie lepiej będzie poczekać do następnej wiosny.
Kupując drzewka w marketach ale i w specjalistycznych sklepach trzeba mieć na uwadze że tam drzewek nie przesadzają więc wedle wszystkich wskazań po aklimatyzacji przesadzamy by mieć pewność dobrej mieszanki glebowej no i zaczynamy hodować drzewko "jakby od początku"
Jeśli uważasz że podłoże nie jest dobre to i koniec maja też może być dobrym terminem na przesadzanie, to termin wykopków i przesadzania iglaków ale liściakom nie powinno się nic stać. Jeśli nawet przytniesz korzenie, powinno być ok i do zimy zdążą drzewka odżyć. Mieszanki znajdziesz na stronach tego forum
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz
Dziękuję za rady!
Wiem na czym polega podlewanie przez zanurzenie, czytałam jednak, że może powodować gnicie korzeni. Zapewne ograniczenie częstotliwości takiego sposobu podlewania do kilku dni w jakimś stopniu zniweluje to ryzyko, obecnie stosuje jednak metodę 2-krotnego podlewania, z 20 minutową przerwą między pierwszym a drugim. Zdecydowanie przeszkadza mi jednak fakt, że nie wiem co kryje się wewnątrz doniczki, dlatego skoro można przesadzić, to tak uczynię, przynajmniej nie będę się cały rok denerwować Smile
  Odpowiedz
Przesadzać nie przycinając i nie naruszając mocno bryły korzeniowej można praktycznie przez cały rok. przecinać korzenie najlepiej jest zaraz przed ruszeniem wegetacji lub jeśli się to ma do niektórych iglaków również pod koniec lata. Ja na twoim miejscu zmienił bym mieszankę bez zbytniego naryszania bryły na bardziej przepuszczalną (więcej piasku lub perlitu), bo skoro mówisz że trzeba długo czekać aż woda przedostanie się do otworów drenażowych to znaczy że mieszanka jest słabo przepuszczalna, lub ewentualnie otwory drenażowe przyrosły korzeniami.
  Odpowiedz
Skąd wiesz że do końca aklimatyzacji zostało dwa tygodnie?
Pozdrawiam
Rafał Ulfig
  Odpowiedz
pewnie kolega przyjął sobie miesiąc i może już dwa czeka? kto to wie...
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz
Zalozylam, ze jezeli po 3 tygodniach beda wciaz w dobrej kondycji, wtedy je przesadze...
  Odpowiedz
nicrum napisał(a):pewnie kolega przyjął sobie miesiąc i może już dwa czeka? kto to wie...
przepraszam za kolegę, jesteś dziewczyną!!
jak "rebel" napisał
jeśli nie będzie drastycznej ingerencji w system korzeniowy to śmiało przesadzaj i najlepiej do większych donic i będzie wszystko ok!
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości