• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cięcie Wiąza
Witam,

Niedawno około miesiąc temu nabyłem wiąz drobnolistny. Wcześniej był trzymany w warunkach "marketowych" i można powiedzieć że go odratowałem, sprzedali mi za pół ceny, niestety nie mam za bardzo warunków do przezimowania ( stoi na parapecie wewnątrz - temp przy oknie około 20 stopni).

Po aklimatyzacji i zrzuceniu kliku liści wiąz zaczął wypuszczać młode listki. Jest ich sporo nie spodziewałem się że aż tyle wypuści na jesień.

Teraz pytanie:

Czy wykonywać teraz o tej porze drastyczne cięcia? ( chodzi mi o niektóre gałazki odchodzące bezpośrednio od głównych konarów grubość 3mm), bo powiem szczerze, że niektóre gałązki są za długie i obawiam się, że zaczną sie zagęszczać w zbyt dużej odległości od pnia co zaburzy kompozycję.

Czy mogę go teraz przesadzić po takim przycięciu czy lepiej poczekać do wiosny
i z cięciem i z przesadzaniem?

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
poczekaj do początku marca i wówczas możesz zrobić silne cięcia korygujące formę , w przypadku gdybyś zrobił je teraz , to może spowodować silny przyrost młodych pędów , które z powodu małej ilości oświetlenia będą nadmiernie wyciągnięte , a w marcu możesz spokojnie ciąć i te które już są według Ciebie zbędne , jak i te które do ej pory wyrosną :wink:
  Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź Smile właśnie te młode listki, które teraz wyrastają robią się takie powyciągane i trochę większe, chyba właśnie wynika to z mniejszej ilości światła, tak jak napisałeś
Pozdrawiam Tomek
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości