• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc w rozpoznaniu gatunku
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu gatunku bonsai. Dla mnie wygląda na Sageretia theezans, ale mogę być w błędzie i chciałabym się upewnić. Wierzę, że mi pomożecie Smile
Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Tak, to jest sageretia.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź Smile

Mam jeszcze jeden problem. Otóż podlewanie bonsai. Posiadam również kilkuletniego ligustra chińskiego (zdjęcie poniżej). Podlewam go spryskiwaczem ponieważ, gdy zaczynałam swoją przygodę z bonsai, gdzieś tak wyczytałam, że podłoże należy spryskiwać w zależności od pory roku i zapotrzebowania oczywiście, a listki zraszać, ponieważ to lubi. Nic się z nim złego nigdy nie działo,do tej pory wygląda i rośnie prawidłowo.

Teraz po tym jak dostałam Sageretie znów usiadłam do poradników na stronach internetowych i znalazłam coś takiego, to odnośnie ligustra: "Podlewaj roślinę przy małych egzemplarzach zanurzając doniczkę całkowicie w miękkiej i odstanej wodzie. Odczekaj kilka minut aby woda wsiąkła w podłoże a następnie zaczekaj aby nadmiar wody wypłynął przez dolne otwory w doniczce. Kolejno odstaw roślinkę na miejsce. Po kilku godzinach odlej wodę z podstawki. Staraj się utrzymać ziemie stale wilgotną i nie dopuszczaj do przesuszenia podłoża! Zarówno nadmiar jak i niedobór wody może spowodować opadanie liści. Przy bardzo dużych okazach takie namaczanie stosuj cyklicznie co około 10 dni . Na powierzchni doniczki wysyp keramzyt lub korę w celu ograniczenia parowania wody z podłoża.".

Przy sageretii jest taki tekst: "Podlewaj roślinę zanurzając doniczkę całkowicie w miękkiej i odstanej wodzie. Odczekaj kilka minut aby woda wsiąkła w podłoże a następnie zaczekaj aby nadmiar wody wypłynął przez dolne otwory w doniczce. Kolejno odstaw roślinkę na miejsce. Przy bardzo dużych okazach takie namaczanie stosuj cyklicznie co około 10 dni . Staraj się utrzymać ziemie stale wilgotną i nie dopuszczaj do przesuszenia podłoża. Zarówno nadmiar jak i niedobór wody może spowodować opadanie liści. Nie zraszaj rośliny , ten gatunek nie toleruje zraszania, liście staja się wiotkie i podatne na choroby. Pamiętaj aby codziennie sprawdzać stan wilgotności doniczki, szczególnie wiosną i początkiem lata, gdyż roślina w tym okresie potrzebuje najwięcej wody. Na powierzchni doniczki wysyp keramzyt lub korę w celu ograniczenia parowania wody z podłoża." (opisy pochodzą z internetu)

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy mogę w taki sam sposób jak podlewałam ligustra podlewać także sageretie. Bo skoro z ligustrem nie było żadnych problemów to może nie ma znaczenia sposób dostarczania wody, tylko to, żeby drzewko nie miało sucho? I jak to jest ze zraszaniem sageretii, czy naprawdę tego nie potrzebuje?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Poszukaj tematów o podlewaniu przez zanurzenie. To jedna z najlepszych metod podlewania ale trzeb uważać i przesuszać glebę między kolejnym podlewaniem. W zależności od warunków takie podlewanie możesz wykonywać raz na kilka dni albo codziennie. To też zależy od tego jak dużo gleby jest w doniczce. Małe bonsai są praktycznie tylko tak podlewane.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dziękuje, na pewno poszukam i poczytam, bo nigdy tak nie robiłam.

Czyli mam rozumieć, że nie poleca Pan podlewania od góry przez spryskiwanie np?
  Odpowiedz
Każde podlewanie jest dobre jeżeli dostarcza roślinie odpowiednią ilość wody. Chodzi o to że nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy całą bryła korzeniowa jest przesiąknięta wodą. Dlatego podlewanie przez zanurzenie jest najbardziej dokładną metodą podlewania którą znam. Trzeba tylko uważać by nie przelać rośliny i przesuszać ziemię między takimi podlewaniami bo korzenie też potrzebują tlenu.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości