• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODOCARPUS proszę o porady
Witam. Niedawno dostałem w prezencie PODOCARPUS ma wysokości około 53 cm wraz z doniczką ile może mieć lat ??? Wiem że na wiosnę przesadza sie ale martwią mnie wychodzące korzenie jak na zdjęciu, nie ma to czasami dużego znaczenia czy może lepiej przesadzać ??? Jeśli ktoś z doświadczenia ma pomysł na moje drzewko chętnie przyjmę porady z góry dziękuję.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Takie korzenie to nie problem - są białe, to znaczy że rosną i roślina się rozwija.Ile ma lat? To teraz TY musisz starać się by miała np. 50 albo na 50 wyglądała. Obecnie ok 5.

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam!
  Odpowiedz
Trzeba ja przesadzać do większej doniczki ?? Wiem ze to na wiosnę sie robi ale czy w ta najbliższa czy jeszcze poczekać ?? Teraz moge drutowac ewentualnie przycinać ?? Jakie sa najlepsze nawozy dla tego gatunku?? Proszę o wyrozumiałość do moich pytań Smile)
  Odpowiedz
Jesli nie jestes zbyt doswiadczony to ja nie radzil bym narazie przesadzac bo ten gatunek ma bardzo wrazliwe korzenie.

Jesli chodzi o podlewanie to mozesz (ale nie musisz) zredukowac nieco zima,
Natomiast nadmiar wody rozpoznasz po tym, ze liscie zaczna robic sie szare.

Jesli chodzi o nawoz to proponowal bym w twoim wypadku raczej staly nie plynny bo latwo mozesz przedawkowac i 'spalic' korzenie.
Pozdrawiam Tomek
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości