Witam fachowcców, ja jestem amatorem, i liczę na waszą pomoc. W kwietniu dostałem w prezencie drzewko B - poczytałem, że lubi światło ale nie bezposrednie słońce, z dala od grzejników i przeciągów, umiarkowane podlewanie, częste zraszanie i nawożenie latem - znalazłem miejsce jak na zdjeciu i rołinka świetnie sobie wegetowała, gęsta, piekne liście, aż do listopada, zaczęła zrzucac coraz wiecej duzych ciemnozielonych zdrowych soczystych liści, ale za to zaczęło wyrastać bardzo duzo drobnych jasnozielonych listków - z tym, ze wiecej spadało niż rosło, ograniczylem podlewanie do pół szklanki wody na tydzień i 2 zraszań tygodniowo, ale sytuacja sie nie poprawiła, boje sie, że drzewko całkiem wyłysieje albo wręcz zginie/uschnie - prosze o jakieś porady lub sugestie, załączam zdjęcia i z góry dziekuje za pomoc
Po zdjęciach widać że fikus był przesadzany i to nieudolnie. Podlewanie go w ten sposób powoduje że większość wody wypływa dnem donicy. Od jesieni do wiosny aby utrzymać takie rośliny w dobrym stanie trzeba je doświetlać specjalnymi lampami.
Bolas napisał(a):Po zdjęciach widać że fikus był przesadzany i to nieudolnie. Podlewanie go w ten sposób powoduje że większość wody wypływa dnem donicy. Od jesieni do wiosny aby utrzymać takie rośliny w dobrym stanie trzeba je doświetlać specjalnymi lampami.
Ale nic straconego. Teraz jest dobra pora na przesadzanie więc do boju. Janku, przeczytaj o przesadzaniu, co trzeba zrobić z korzeniami i jak dobiera się doniczki do drzewek. Jak sadzić drzewka do nowych płytkich doniczek. Wszystko o czym pisze Bolek jest na forum.
Listki spadają bo taka pora roku, marne i mało światła jest teraz. Inna sprawa to podlewanie i stanowisko.
Dopiero co zaczął się LUTY, więc mamy środek zimy i jeszcze bardzo krótki dzień. To nie jest pora na przesadzanie fikusów - roślin pochodzących z ciepłych stref klimatycznych. Trochę opamiętania kolego.Dla dobra rośliny lepiej zaczekać do kwietnia.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
Panie Włodzimierzu serdecznie dziekuję za odpowiedz, zrobiłem wszystko jak Pan radził, w końcu kwietnia przesadzilem bonsaika, dałem dobrą ziemię , drenaż i kera..coś tam, nawet siatke na dno, roslina po 2 tygodniach tak dała czadu że wyglada jak krzew ogrodowy p pieknie, serdecznie dziekuje za radę, jakby Pan jeszcze napisał jakim nawoze i ile razy podlewac z jaka częstotliwościa będę wdzięczny, pozdrawiam,