• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
klon palmowy i pierwsze zakupy
Witam, jestem tutaj nowy jak i w sztuce bonsai Smile
A dokładniej jeszcze nie mam drzewka nawet pierwszego.. Od dziecka miałem zapędy do wsadzania wszystkiego i o dziwo wszystko rosło, aktualnie zakupiłem trochę nasion i.. No właśnie, i nic.......
Tak więc poczytałem i uznałem ze kupie może jednak już sadzonke, a może w przyszłości coś mi się uda z nasionka jeszcze. "na oku" mam klon palmowy szukałem w internecie jak najmniejsze sadzonki i,jedynie co to znalazłem takie http://allegro.pl/acer-palmatum-klon-pa ... 01547.html i pytanie moje jest takie, czy ten klon może stać w domu?
Na różnych stronach podają różne informacje.. Z racji iż nie potrafię korzystać z opcji szukaj prosiłbym o informacje jakiego drutu używać do drutowania? Sekatorek mały mam, doniczki mam z dziurkami.
Poszukuję drzewka, które będzie nadawało się do domu, nie będzie potrzebowalo zbyt dużo światła (okno mam od strony wschodniej) i nie będzie ciężkie w uprawie. Jeżeli da się wyhodować z nasion to będę próbował dalej, ale pewnie z marnym skutkami. A klon palmowy bardzo mi się podoba lecz czy się nadaje?
Mam wysiane w ogródku pigwy (a czytałem że bonsai można zrobić dosłownie ze wszystkiego) to czy mogę takie pigwy ledwo wykielkowane dosłownie 4 listki mają, wsadzić do domu w doniczke? Czy przyjmą się i czy będą zdrowo rosły? Czy pigwy tylko na podwórko?
Jakie inne drzewka/krzewy, które są "dostępne" na polu mogą nadać się do domu? Jeżeli mam mieć bonsai to,tez nie chciałbym szkodzić roślinom bo wg mnie to mija się z celem, dlatego prosiłbym o odpowiedzi i jeżeli jakieś drzewa, krzewy inne polecacie prosiłbym o aukcje (albo jakieś sklepy) które oferują właśnie te krzewy + proszę o jakieś cenne wskazówki n na co zwrócić uwagę, a tym czasem ja będę sie douczal Smile po prostu różne strony podają różne informacje co niekiedy jest mylące, tak więc proszę o konkrety Smile
Z góry dzięki i pozdrawiam
  Odpowiedz
Zadne drzeswa krzewy rosnące w naszym klimacie na zewnątrz nie nadają sie do uprawy w domu. Jak chcesz cos do domu to fikus,carmona,ligustr...
  Odpowiedz
Napisałem ten post wczoraj (i przez przypadek dwa razy.. :/) dzisiaj rano usiadłem przy śniadaniu i tak przy herbacie sobie zacząłem czytać stara książkę która znalazłem i z ciekawości czy to co w niej jest zawarte to prawda, kobtrolowalem w internecie.. Zaglebilem się i stwierdziłem, że nie będę miał żadnego drzewka w domu. Szkoda bo bardzo mi się podobają, ale z racji ze mam słabo oświetlony pokój i do tego podobają mi się właśnie drzewka outdoor, w związku z czym pytanie moje brzmi czy ten klon nada się jako pierwsze drzewko na podwórku?
Zakupie doniczki odpowiednie, będę nawozil, a przede wszystkim będę dalej czytał i starał się zdobyć wiedzę. Na warsztaty nie mam dokąd jechać ponieważ mieszkam na "zadupiu" i będzie ciężko, może kiedyś jak się wyrwe do dużego miasta..
Bardzo mnie zaciekawiło bonsai ze względu na fakt, iż to wymaga właśnie czasu.. Jestem z zamiłowania akakwarysta i terrarysta, wiec z tym nie byłoby problemu, a do tego szybko "zapominam" o różnych sprawach wpadając w rutynę i nagle "budzę się" a tutaj dorosły pająk czy całkowicie zarośnięte akwarium Smile tak więc myślę, że pod względem cierpliwości podolam, lecz nie wiem czy uda mi się zrobić jakieś drzewko z małych sadzonek, czy się przyjmą i czy w lato nie spala się na słońcu...... O zimowaniu nie wspomn.
Pozdrawiam
  Odpowiedz
stworzenie czegoś z tej sadzonki zajmie ci kilkanaście lat nie lepiej przejść się do ogrodniczego i tam coś wybrać?
  Odpowiedz
Rozumie że z poradnikiem który stworzyliśmy na tym forum już się zapoznałeś i znasz go na pamięć:http://www.bonsaiforum.pl/poradnik-bonsai-f16.html

Źle zaczynasz. Im mniejsza roślina tym gorzej dla początkującego. Nie dość że praktycznie nic na niej nie poćwiczysz to najprościej w życiu ją zamęczysz a każdy błąd może kosztować roślinę życie. Zamiast kupować rośliny na sralegro rusz 43litery sprzed kompa i znajdź starą szkółkę drzew i krzewów i tam rozejrzyj się za materiałem. Często za 20-40zł można trafić niezły materiał na bonsai który dla szkółkarzy jest odpadem i stoi gdzieś przywalony na szarym końcu. Nasiona sobie odpuść. Książki są dobre ale tego samego nauczysz się w dodatku ze zrozumieniem tylko i wyłącznie na warsztatach.
Zadupie nie oznacza że nikogo nie znajdziesz może się okazać że mieszka obok ciebie całkiem dobry bonsaista ale tego się nie dowiesz bo nie podałeś lokalizacji w profilu. Ja przez wiele lat jeździłem 200km po 3-4h w jedną stronę z roślinami w pociągu więc dla chcącego nic trudnego - ale dziś to strasznie odległe pojęcie.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Wiesz co Bolas? Masz rację..
"zachowałem się jak gowniarz" za po przepraszam. Nawet nie wiedziałem ze stworzyliscie poradnik. Co do kupna rośliny to myślałem ze tylko tak napędem bonsai (szkółka leśna - czytałem o tym już wcześniej, ruszylbym swoje litery nie ma problemu, gdyby nie fakt iż nie mam takowej) zamiast szkółki mógłbym z natury? Widziałem artykuł na ten temat i podsumowanie ze jeżeli nie mamy wprawy z bonsai "nie męmęczyć" roślin z lasu, wiec nie wiem. Stąd mój pomysł, że chciałbym młoda sadzonke.
Profil wypelnialem w biegu tylko informacje niezbędne do założenia, jak będę miał chwilkę to postaram się uzupełnić.

Może nie wyraziłem się jasno Smile bonsai to nie moja pasja - ledwo się tym zainteresowałem na tyle bardziej żaby zacząć szukać po forach. Dla chcącego nic trudnego mówisz, a i owszem. Tyle tylko że moja główna pasja i poświęceniem jest mój pies z którym jeżdżę 500km raz w miesiącu na szkolenie do bardzo dobrego trenera a zarazem do znajomego Smile ale nie o psie mówić. Po prostu spodobało mi się bonsai, to myślę sobie "chce takie!" tyle ze zanim wezmę coś do swojego domu staram się dowiedzieć chociażby podstawowych rzeczy, stad ten post i jeszcze raz wybaczcie, że nie przeczytałem poradnika, ale jakoś nie szukałem dużo na tym forum, tylko wszedłem napisać post, a teraz już wiem, że zanim wezmę się za bonsai dużo jeszcze przedemna jak i dużo nauki w chwili w której już będę miał drzewko Smile
  Odpowiedz
Czyli jest szansa i możliwość ruchu Wink Jeżeli chcesz mieć jakieś bonsai w domu to możesz się szarpnąć na jakiegoś fikusa czy wiąza i po sprawie ceny od 20zł do kilku stówek za kolosy.
  Odpowiedz
Witam

Ja też jestem nowy na tym forum i w ogóle od dawna zamierzałem zainteresować się bliżej Bonsai, ale nie miałem okazji. Ostatni trafiłem na klona palmowego i postanowiłem zająć się tym bliżej... Mieszkam w bloku i choć do zimy jest daleko to nie chciałbym by prace nad nim poszły na marne... Bardzo mi się podoba poradnik o którym wspomniał Bolas. Mam spory balkon i planuję wykorzystać jeden zaciszny kąt na inspekt. Mam nadzieję, że to będzie udany pomysł. Dendrix, myślę, że lektura poradnika jest obowiązkowa Smile i pomoże Ci nie zniechęcać się czarnymi scenariuszami. :wink:

Serdecznie pozdrawiam
Żółtodziub Wink
Jeronimo
  Odpowiedz
Akurat w Bielsku masz Mariusza Fołdę. Do mnie też masz niedaleko.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości