90% mirt
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
Hej. Jeżeli rozetrzesz listek w palcach i będzie fajny, ziołowy zapach, to mirt w stu procentach.
Pozdrawiam
Wojtek
Ekspertem nie jestem, ale mi się wydaje, że to może być serissa.
Mam mirta i serissę i raczej jednak mirt. Często same liście nie wystarczy - trzeba rozetrzeć gałązkę żeby poczuć specyficzny zapach. Jeśli Ci brzydko przy rozcieraniu liścia nie pachniało to raczej nie serissa :-)
Jeśli mieszkasz w Szczecinie to nie ma problemu, żebyśmy się gdzieś spotkali i na żywca mogę potwierdzić co to za gatunek. Jest w Szczecinie grupa około 5 osób, która się dość regularnie spotyka przy zielsku (nie palimy oczywiście :mrgreen: ) Najbliższe spotkanie (26.07) jest wyjazdowe do naszego sensei, więc jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam na PW Nie kupuj gotowej ziemi.
Jak dla mnie to na mirt Twoja roślina ma za duże liście. Ja bym obstawiał ostrokrzew karbowany (łac. Ilex crenata). Za tym przemawia fakt, że ten gatunek ostrokrzewu jest spotykany (szczególnie w marketach typu Leroy Merlin) i sprzedawany jako drzewko bonsai, natomiast ja się osobiście nie spotkałem, żeby w w/w marketach jako bonsai sprzedawany był mirt. Pozdr. Jarek Ż. Ps. Pozdrawiam bonsai-ziomka i zachęcam do bliższego kontaktu, proponowanego przez MaćkaMM.
Mam dwa takie krzaczki, co prawda nie były kupione jako bonsai, ale to na 100% nie Ilex. Ostrokrzew ma okrąglejsze listki.