• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podocarpus pomoc początkujący
Witam,
dostałem dzisiaj drzewko bonsai, gatunek podocarpus s-shape ( tak jest napisane na etykietce). Drzewko zostało zakupione w Auchan, dlatego kieruję sprawę na forum i proszę o pomoc dla początkującego. Wyczytałem, że drzewka zakupione z supermarketów są czasami w strasznym stanie, za mała doniczka, słabe warunki przechowywania. Na razie zauważyłem, że moje drzewko gubi igły. Nie są zwiędnięte ani przesuszone, tak mi się wydaję lecz niestety niektóre odpadają. Zauważyłem również dziwne kuleczki w glebie jak i na korzeniach. Czytałem, że takie drzewko musi się zaaklimatyzować aby móc w razie czego przesadzić jeżeli doniczka jest zbyt mała. Podobno ten gatunek przesadza się na początku wiosny, dzisiaj mamy 26 luty więc po odczekaniu około miesiąca może będę mógł je bezpiecznie przesadzić. Na początku proszę o jakąś ocenę, czy drzewko może być zdrowe, czy trzeba zastosować jakieś ruchy aby je odratować. Jestem początkujący w tym dlatego zależy mi aby nie stracić drzewka na samym początku, później z czasem nauczę się o nim więcej i będę je odpowiednio pielęgnował.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Wyczytałeś wiele teraz zapewnij mu jak najlepsze warunki do wzrostu.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Musisz zciągnąć ten zardzewieły drut z drzewka (tak mi się wydaje że jest zardzewieły)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości