• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bonsai w akwarium
Cześć,
Jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Zwracam się do Was z prośbą o informacje i z góry przepraszam jesli taki temat już był poruszany natomiast od wczoraj szukam info i nie umiem znaleźć odpowiedzi. Jestem miłośnikiem akwariów a drzewka od dawna mi się podobały. Znalazłem na necie ciekawą opcje połączenia dwóch światów tylko zastanawiam się czy jest to możliwe, czy prezentowane zdjęcie zrobione jest ze sztucznym bonsai? Czy drzewko poradzi sobie w takich warunkach? Poniżej zdjęcie.
Pozdrawiam,

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
To jest raczej prawdziwe drzewko, chyba karmona drobnolistna.
To miejsce w akwarium z korzeniami ciągle w wodzie może być problematyczne, ponieważ mogą one gnić i doprowadzić do zwiędnięcia rośliny.
Jednak jeśli ten kamień jest wydrążony i do środka nie dostaje się woda z akwarium, a właściciel wsadził drzewko do doniczki ukrytej w skale i podlewa na zewnątrz i dba aby woda nie dostała się do kamienia to jest możliwe aby drzewko przeżyło ale jest to bardzo pracochłonne.
Chociaż nie mam pojęcia jak karmona zniosła by takie miejsce do życia.
Z drugiej strony jest tam duża wilgotność powietrza co dobrze wpływa na tego rodzaju drzewka.
Lecz ja bym Ci odradzał takie rozwiązanie. Może ktoś inny zaproponuje coś innego.
Powodzenia! Smile
  Odpowiedz
Zdjęcie jest tak małoprecyzyjne że równie dobrze może być fotomontażem
Krzysztof
Znać drogę to jedno,a podążać nią to całkiem co innego
  Odpowiedz
Jesteś akwarystą , to zwróć uwagę na jakim etapie są rośliny w akwarium - widać, że dopiero co posadzone - cała kompozycja ma więc nie więcej niż 2 tyg. Roślina nie rosła w tych warunkach i dopiero co została tam umieszczona.
  Odpowiedz
Pracochłonne tak, lecz pewnie tylko na poczatku aby przygotować całość tak, żeby drzewko bylo oddzielone od wody? Dla dobrego efektu chyba warto się namęczyć Wink
P.s. Jestem akwarystą ale mam akwarium bez roślin gdyż są to pyszczaki, czyli piasek, ryby i kamienie Wink
  Odpowiedz
a wystarczy wyszukać obraz przez wuja Googla, jest nawet filmik, tylko że roślina pewnie padnie bez słońca
Paweł Dembek
  Odpowiedz
Możesz podać linka do tego filmiku z tym drzewkiem?
  Odpowiedz
Uderzaj w namorzyny jak już chcesz robić takie cudeńka.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Nie chce drzewka w wodzie tylko na tej skale. Pytanie czy jak sam zrobię sztuczna skałę ze styropianu i odpowiedniej zaprawy wraz z farbami i miejscem na doniczkę to drzewko będzie miało się dobrze?
  Odpowiedz
Każda roślina będzie się miała dobrze jeżeli zapewnisz jej odpowiednie dla gatunku warunki.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości