• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki gatunek Ficusa bonsai posiadam? Proszę o pomoc.
Witam,
otóż rok temu otrzymałem w opłakanym stanie fikusa bonsaia "3 listki na krzyż, pożółknięte liście itd). Po roku w moich rękach wygląda o niebo lepiej. Widać, że się rozwija, cały czas nowe zawiązki liści itd. Bynajmniej ma się dobrze. Jednak zauważyłem, że od roku ubyło mu ziemi i zaczęło widać mu korzenie. (jak na zdjęciach). Chciałbym mu dosypać trochę ziemi, jednak nie wiem kompletnie jakiej, jakiego rodzaju itd. Nie ukrywam, iż jestem laikiem w tym temacie. Bardzo proszę o pomoc i pomoc w odgadnięciu jaki to jest fikus. Ja obstawiam na FIKUSA RETUSA, jednak mogę się mylić.
Pozdrawiam wszystkich.

Załączam zdjęcia pod linkiem: https://1drv.ms/f/s!AjxB3lLrwZeqh2L2mQ48CQDv2mir
  Odpowiedz
Rdzawy nalot na korzeniach to efekt podlewaniem twardą wodą. To fikus retusa. Doniczkę możesz uzupełnić zwykłą ziemią kwiatową ale sprawdź czy wcześniej nie trzeba przesadzić.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Zawsze podlewam wodą wcześniej przegotowaną. A apropos przesadzenia jak mam to sprawdzić? I czy przesadzić do doniczki większej? I oczywiście jak mam to zrobić? Wiem, że przed przesadzeniem trzeba korzenie przedrutować, ale boję się że nie wykonam tego dobrze => istnieje jakiś tutorial?
Pozdrawiam
  Odpowiedz
:O korzenie drutować? Tutorial? A na rower instrukcja jest czy siadasz i jedziesz?
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości