• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o identyfikacje + Formowanie
Dzień dobry wszystkim,

To mój pierwszy post - dopiero zaczynam się interesować Bonsai, dlatego z góry proszę o wyrozumiałość. Stałem się posiadaczem takiego oto nieszczęścia. Chciałbym je potraktować treningowo, ale nie wiem jak się do tego zabrać.

Pytania są trzy:

1) Czy może ktoś określić co to gatunek fikusa?
2) Czy drzewko można jeszcze odratować?
3) Jeżeli tak, to czy macie pomysł jak nadać temu drzewku formę... Myślałem o zrobieniu odkładu powietrznego na wysokości 2/3 głównej gałęzi i zrobieniu dwóch drzewek.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Ciężka sprawa. Bardzo mało informacji umieszczasz dotyczących " historii " tego fiskusa Ginseng / jak uprawiany ,jak podlewany, jak nawożony itd / . Drzewko jest w strasznie złej kondycji. Fokus o tej porze powinien mieć ładna soczysta zieleń i o 90% więcej liści. Doprowadź fiskusa do wzorowej kondycji a potem pogadamy o formowaniu.
Krzysztof
Znać drogę to jedno,a podążać nią to całkiem co innego
  Odpowiedz
@Silver,

Historia jest taka że dziś szedłem ze śmieciami i go spotkałem... Big Grin Pomyślałem, że jakąś szczepkę wezmę, ale zacząłem czytać o tych odkładach powietrznych...

Czyli najpierw podlewanie/nawożenie a potem jakiekolwiek cięcie?
  Odpowiedz
Najpierw ten fikus ma być zdrową,w pełni sił rośliną a potem można myśleć o jakichkolwiek zabiegach.
Krzysztof
Znać drogę to jedno,a podążać nią to całkiem co innego
  Odpowiedz
Poczekaj co najmniej rok. Możesz zacząć coś robić, jak będzie miał 3-4 razy więcej zdrowych liści i młode przyrosty na wszystkich gałązkach.

Notabene, odkłady powietrzne w wypadku fikusów nie są konieczne (chociaż oczywiście można poćwiczyć). One bezproblemowo wytwarzają korzenie z odciętych kawałków dość dowolnej wielkości. Oczywiście znowu - roślina musi najpierw być zdrowa i silna.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz
Nie widziałem jeszcze tak przerośniętej marchewki Smile Fajny materiał ale tak jak radzą koledzy dużo słoneczka bo zdziczał właśnie z powodu jego braku czekać cierpliwie, poczytać o fikusach i o bonsai ogólnie.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dzięki Panowie Smile

Co to kondycji rośliny, trochę się rozjaśniło. Od spodu liści zauważyłem rdzawy nalot. Podejrzewam infekcję grzybiczą. Na razie poszło na kwarantannę, żeby nie zarazić innych drzewek.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości