• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc w identyfikacji rośliny :)
Dobry wieczór wszystkim.

Na początku przepraszam z góry, jeśli zgłaszam pytanie na niewłaściwym forum, lecz jestem mimo wszystko prawie pewien, że moja roślinkę można uznać za bonsai.

Roślinkę wraz z tą przepiękną doniczką zakupiłem niedawno i zostałem poinformowany, że jest to paproć. Nie jestem jednak tego pewny, dlatego proszę o pomoc w zidentyfikowaniu gatunku rośliny. Chciałbym się również spytać osoby potrafiącej rozpoznać gatunek o poprawną pielęgnację. Jak często powinienem ją podlewać, jaką ilością wody, w jakim miejscu powinienem ją ustawić (dobrze oświetlonym, w półcieniu itp.)? Będę wdzięczny za wszelkie inne podpowiedzi.

Poniżej zamieszczam link do zdjęć. Gdyby potrzebne były dodatkowe, to poproszę o komentarz.
Z góry dziękuję i życzę spokojnego wieczorku.

https://postimg.cc/gallery/fL2kwf8
  Odpowiedz
bry,
tak z czystej, ludzkiej ciekawości: cóż to skłoniło Cię do uznania prawdopodobnej paprotki za bonsai..?
jsz
  Odpowiedz
Bry,

specjalnie dobrana doniczka - jest
wygląd zminiaturyzowanego drzewka - jest
(wiem, że to nie bambus, ale gdy tylko ujrzałem tę roślinę, to przypominała mi mały las bambusowy)
stała pośród innych drzewek, które zdecydowanie były bonsai

Moja kiepska, niestety, znajomość gatunków roślin skłoniła mnie do takiej interpretacji.
Teraz już dowiedziałem się, że to szparag pierzasty (błędnie nazywany paprocią!).

Miłego dnia!
  Odpowiedz
widzisz... drzewo - ma pień. szparag nie ma, paproć z resztą również nie. a bonsai (zgodnie z tym, co tradycja japońska za bonsai wskazuje uważać) ma być miniaturą drzewa, czyż nie? czyli "wygląd zminiaturyzowanego drzewka" odpada; na pocieszenie dodam, że bambus jako trawa też się nie łapie. a "specjalnie dobrana doniczka" może oznaczać tak wiele, że w zasadzie nic (w bonsai dobór doniczki to przede wszystkim jej niewielki rozmiar, w tym głębokość, ale dopiero do odpowiednio przygotowanej bryły korzeniowej, by mogła roślinę utrzymać). no, a fakt że obok bonsai (tu też pewności nie mam, po takim wstępie) stało... no nie, też nie argument

poczytaj choćby bloga Piotra na początek, pewne kwestie powinny się rozjaśnić: https://kochambonsai.pl/skarbnica-wiedzy...tkujacych/
jsz
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości