• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc w identyfikacji rośliny
Witam,
to mój pierwszy post na forum i dotyczy on mojej pierwszej roślinki, którą kupiłem w Leroy. Na etykiecie z ceną była jedynie nazwa Bonsai Mix. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy to jest wiąz drobnolistny?
2. Czy lepiej wystawić go na taras od strony południowej czy może stać jak obecnie przy oknie?
3. Czy wymienić podłoże? (mieszanka superior ze świata bonsai w drodze)

Załączam zdjęcia i pozdrawiam.
Łukasz            
  Odpowiedz
1. To jest wiąz drobnolistny.

2. Tak, to jest drzewo, które powinno rosnąć na zewnątrz. Pamiętaj tylko, że w tak małej doniczce, w silnym słońcu, będziesz musiał podlewać CODZIENNIE, a w czasie silnych upałów nawet dwa razy dziennie.

3. Drzewa liściaste przesadza się wiosną. Na razie dosyp mieszanki na wierzch, tak żeby przykryć wszystkie drobne korzenie, i przesadź w marcu.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanko, bo stałem się także właścicielem karmony i czy ona mogłaby z tym wiązem razem stać na tarasie czy prawdą jest to co gdzieś wyczytałem, że nie lubi mocnego słońca i lepiej jej nie wystawiać tam gdzie słońce bezpośrednio działa?

Jeszcze Ligustr mi się podoba, więc chyba mam już pomysł na zbliżający się dzień ojca. Dobrze, że żona lubi roślinki uprawiać, bo poprzednie moje hobby musiałem porzucić z powodu jej strachu (hodowla pająków ptaszników).

Pozdrawiam
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości