• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasiona - Czy wszystkie muszą być trzymane w lodówce?
Czy wszystkie muszą być trzymane w lodówce przed zasadzeniem??
Wiem, że muszą być tam około 6 tygodni.
Które z tych gatunków muszą przejść ten proces i czy są one outdoor czy indoor ??
-surmia
-głóg
-tuja szmaragd
-pigwowiec
-trzmielina
-karagana
-jabłonka
-actinidia( kiwi)
-sosna
-cyprysik
-świerk
-granat karłowy
  Odpowiedz
Tak powinny przeleżeć ten czas w lodówce, czynność ta nazywana jest stratyfikacją nasion i gwarantuje równomierne wschody. Stratyfikację nasion można przeprowadzić w lodówce w temp. ok. 0 st. C. Nasiona przed umieszczeniem w lodówce należy wymieszać z wilgotnym piaskiem. Jednakże temat bardziej na forum ogrodnicze niż o bonsai. Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Ale jak mam je umieścić skoro niektóre z tych nasion są tak małe że ich potem nie odnajdę?? I czy razem z piaskiem mają być w lodówce??
  Odpowiedz
Umieszczasz je razem z piaskiem a potem wysiewasz je z nim.
  Odpowiedz
Jak tak zrobisz to stracisz je. Tylko niektóre wymagają stratyfikacji. Surmia,Thuja (szmaragd), karagana, świerk. Te nie potrzebują stratyfikacji. Sosna w zależności od gatunku może wymagać do 1 rok stratyfikacji. Nie podąłeś dokładnych nazw nasion roślin. Np. pigwowiec, są różne gatunki, trzmielina jest ich wiele od niskich ścielących się do wysokich krzewów. Jabłonka, Jaka? Świerk, są gatunki i odmiany.
Każda roślina ma swoją nazwę składającą się z minimum 2 wyrazów, tak jak imię i nazwisko. Oskar- jest ich wielu. Oskar13 – zdecydowanie mniej. Dlatego tak ważne jest podawanie pełnej nazwy rośliny.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
  Odpowiedz
Dlaczego uparles sie na nasiona. zacznij od materialu kupionego w szkolce ogrodniczej. jest to metoda o wiele lepsza a i efekty sa wcZesniej.ceny niektorych gatunkow nie przekraczaja kilku zlotych.zycze powodzenia
  Odpowiedz
Na nasiona się nie uparłem, bo drzewka ze szkółek też mam. np.granat karłowy, czeremcha, cyprysik goldcrest. Ale chciałem zobaczyć jak to z nasionami jest. Niestety kupiłem je po okazyjnej cenie no i teraz widzę, że pełnych nazw nie mam podanych. Teraz załuję no ale jakoś to będzie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Stratyfikacja przyśpiesza kiełkowanie, daje wieksze szanse na wykiełkowanie czy niektóre gatunki bez stratyfikacji nie mają w ogóle szans na kiełkowanie?
  Odpowiedz
Stratyfikacja umożliwia kiełkowanie tych nasion które wymagają tego zabiegu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
  Odpowiedz
hehe, stratyfikacja to przerwanie okresu spoczynku nasion poprzez działanie niskich temperatur. Zapewnia równomierne wschody, nasiona które nie zostały stratyfikowane wykiełkują, ale może to trwać bardzo długo i nierównomiernie rozłożone w czasie.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości