Mam pewien problem otóż mój wiąz chiński zaczął gubić liście nie wszystkie tylko pojedyńcze listki żółkną więdną i opadają???Co się z nim może dziać?
Podlewam go raz w tygodniu wstawiając drzewko do wody,to byc może wypłukało trochę ziemi ale czy to może być przyczyna opadania listków???
Wiązy mogą być zimowane w stanie bezlistnym. Ostatnio obserwuje sie duze spadki temperatury wiec roslina reaguje tak jak jest do tego "zaprogramowana" przez naturę. Krótsze dni mniej promieniowania słonecznego niższa temperatura jednym słowem JESIEŃ. Nie masz sie czym przejmowac. Usuwaj wszystkie opadniete liscie by nie zalegały na powierzchni ziemi czy na roslinie.
Dobrze w tym okresie jest doświetlać roślinę specjalnymi żarówkami bądz świetlówkami typu FLORA o odpowiedniej fali widma światła. Tym sposobem doprowadzisz roślinę do ponownego wybujałego wyglądu. Pozwole sobie zauważyć ze doświetlanie 10min jest zbędne żarówka musi swiecic nad rośliną min 6-12h.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
odswierze temat poniewaz moj wiąz dopiero teraz zaczyna gubić zólte listki... nie wiem czy to normalne bo przecez najkrotszy dzien w roku juz za nami :/