• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Masahiko Kimura
Chciałem zapoczątkować cykl krótkich artykułów o mistrzach w świecie bonsai. Chcę przybliżyć nam, oraz młodym adeptom, postacie, które wywarły duży wpływ na postrzeganie współczesnego bonsai. Mam nadzieję, że przekażecie swoją wiedzę i uzupełnicie ten krótki życiorys. A może ktoś z Was przygotuje jakiś krótki artykuł o innych sławach tej pięknej sztuki.
Dzisiaj przygotowałem krótki rys z życia Pana Masahiko Kimury. Zdjęcia pobrałem z Internetu- nie stanowią mojej własności.
Masahiko Kimura jest jednym z najlepszych bonsaistów na świecie i chyba każdy kto się interesuje bonsai zna dzieła, które wyszły spod jego ręki.
[Obrazek: 2eckjro.jpg]
W tym artykule postaram się po krótce przybliżyć postać jednego z najznamienitszych mistrzów sztuki bonsai.
Masahiko Kimura urodził się 31 marca 1940roku w O-miya-ku Saitama w Japonii. W dzieciństwie Kimura przeżył wielką tragedie. W wieku 11 lat zmarł mu ojciec. Cztery lata później, na życzenie matki młody Kimura zostaje uczniem mistrza bonsai Motosuke Hamano. W 1966 roku, po jedenastu latach nauki, zaczął pracę w ogrodnictwie na własny rachunek. Jego świeże spojrzenie i nowe, czasami kontrowersyjne techniki kształtowania bonsai oraz wspaniałe prace na martwym drewnie zostały zauważone nie tylko w Japonii.
[Obrazek: 116j3q1.jpg]
[Obrazek: rkvq5z.jpg]
[Obrazek: 2hqv7g0.jpg]
Kimura zaczął podróżować po całym świecie głosząc ideę, że sztuka bonsai powinna być unikalna dla każdego kraju i kultury. Twierdził, że w zależności od kraju powinno się spoglądać inaczej na bonsai.
„Tak, chciałbym widzieć, jak każdy kraj rozwija jego własny styl i ludzie wyrażają ich własne uczucia o naturze. To byłoby ekscytujące dla mnie, jeśli widziałbym coś nowego”.
Kimura w swoich dziełach potrafi w perfekcyjny sposób wyrazić: wielkość, dzikość dynamicznych i dramatycznych aspektów rośliny i otaczającej jej natury.
[Obrazek: 16b0il2.jpg]
[Obrazek: 1z52eqh.jpg]
[Obrazek: k4v5a8.jpg]
Prace, które wyszły spod ręki Pana Kimury zdobywały prestiżowe nagrody, między innymi „Prime Minister Award” w latach: 1988, 1995, 2000 i 2001 i nagrodę „Minister of Education Award” w 1999r. Niektórzy obecni mistrzowie pobierali u niego naukę. Jego bonsai oraz rośliny, na których pracował publikowane są na całym świecie. Jego geniusz mocno zaznaczył się w świecie bonsai.
„bonsai nie jest miniaturową kopią drzew występujących w przyrodzie, lecz jest artystycznie doskonałym wyobrażeniem drzewa, które zostało stworzone, aby rosnąć w pojemniku, podkreślającym jeszcze jego piękno”(Masahiko Kimura).
[Obrazek: 7578766404d0669c8a32a4.gif]
  Odpowiedz
Pozwoliłem sobie dorzucic mały pokaz formowania w wykonaniu Mistrza Smile

http://www.youtube.com/watch?v=yWgvIn_1NWY
pozdrawiam Maciek Pyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości