• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus retusa - jakie świetlówki do doświetlania?
Dzień dobry. W maju zeszłego roku dostałam w prezencie przepiękne drzewko bonsai: ficus retusa. Przez jakiś czas pięknie rosło, ale potem zaczęło umierać Sad. Opadły mu prawie wszystkie liście i teraz zostało mu naprawdę kilka. Niby puszcza nowe pędy, ale one - jeszcze z nierozwiniętymi listkami - brązowieją i wyglądają jakby ktoś je przypalił. Przeczytałam wątki na forum i wiem, że mój fikus stał w złym miejscu - postawiłam go na oknie od strony południowej (żeby miał więcej światła), ale niestety w tym miejscu nie ma kaloryferów i jest raczej zimno. Teraz postawiłam go w pokoju, na parapecie, przy kaloryferze. Niestety, to miejsce - mimo że ciepłe, ma mniej światła (strona północna). Chciałabym więc doświetlić moje drzewko, ale nie wiem, jakie świetlówki powinnam kupić. Bardzo proszę o pomoc, bo - ze względu na to, że to prezent od ważnej dla mnie osoby, nie chciałabym, żeby drzewko umarło Sad. Tym bardziej, że wszystkie moje kwiaty traktuję jak członków rodziny Smile. Dodam, że nigdy wcześniej nie miałam żadnych doświadczeń z pielęgnacją bonsai, więc jeśli jakieś rzeczy powinnam jeszcze uwzględnić (odżywki? podlewanie?), będę zobowiązana za informację.
  Odpowiedz
Jesli mozesz gdzies jeszcze zdobyc ksiazke Wolfgang Kawollek Robimy Bonsai gdzie pan Pietraszko opisał wszystkie dostepne zarowki na rynku to bedziesz miala bardzo duzy wybor. Ale jesli nie masz to http://www.bonsai.pl/forum/viewtopic.ph ... e+ro%B6lin (bylo pisane juz na forum) Prawie kazdy market proponuje zarowke OSRAM Concentra SPOT R80 NATURA Rózowe opakowanie z roslinkami. Jest to zarowka ktora wspomaga rosliny osobiscie ja stosuje juz 3 rok i rosliny maja sie dobrze.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Bardzo dziękuję za natychmiastową odpowiedź! Smile Mam tylko jeszcze jedno pytanie - czy tą żarówką powinnam doświetlać fikusa przez cały dzień (12 godzin lub więcej), czy tylko kilka godzin - np. 3-4? Pozdrawiam serdecznie, Natalia
  Odpowiedz
Fotosynteza nie dziala jak latarka. Załacza sie gdy jest swiatlo i wylacza sie natychmiast gdy go brak. Mysle ze minimum to 5-6h dziennie. Osobiscie doswietlam rosline od poznego popoludnia m/w od 15 do 24 lub do rana. oczywiscie okres ten bedzie mozna skracac bo mamy coraz dłuzsze dni. Zalezy tez on od odleglosci rosliny od okna poniewaz ilosc swiatla wpadajacego do pokoju maleje z kwadratem odleglosci wedle tego twierdzenia powyzej metra od okna mamy naprawde malo swiatla potrzebnego roslinie.
  Odpowiedz
Poprzez doświetlanie należy wydłużać dzień roślinie a nie go fragmentować. Na forum również zostało to wyjaśnione. Życzę udanych efektów pracy :wink:
  Odpowiedz
Witam serdecznie, zgodnie z poleceniem zakupiłam żarówkę Osram Concentra w różowym pudełku i z roślinkami Smile. Niestety, jedyna, jaka była dostępna (a przejechałam wszystkie markety w Trójmieście) była o mocy 100W. Mam pytanie, czy mogę taką żarówkę zawiesić nad moim ficusem? Dodam, że ficus ma ok. 30 cm wysokości, a żarówka wisiałaby nad nim ok. 80 cm. Z góry dziękuję za informację. Natalia
  Odpowiedz
To ładnie nigdy nie moglem znalezc mocniejszej niz 60. Mozesz powiesic oczywiscie odpowiednio daleko tak by nie przypalic rosliny. Zaswiec zarowke i po 5min włoz pod nia reke zmieniajac odleglosc jak poczujesz uciazliwe cieplo znaczy ze to granica w ktorej roslina nie powinna sie znalezc.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości