Pod koniec wrzesnia przeniosłem moje drzewka Ficus retusa i Ligustrum chinensis z balkonu do pokoju i wtedy zaczal sie problem z opadajacymi liscmi.Drzewka zostały dosłownie łyse.Po 2-3 tygodniach pojawily sie nowe liscie,jednak pare galezi do tej pory jest bez lisci.Bedzie cos tam roslo czy sa one juz martwe ??
Ligustrum chinensis i Ficus retusa
Co do tych dwoch gatunków to nie powinno być problemu z przyczyn ktore wymieniłeś. Natomiast powinienes sie zastanowic jaka byla pogoda we wrzesniu nim wstawiłes rosliny do mieszkania. Jeśli zrobiles to bo był przymrozek czy duzo chlodniejsze noce to mogło sie stac tak ze rosliny przemarzły jako ze sa to rośliny domowe / pokojowe.
Jeśli nie wystapił ten czynnik pogodowy to rownie dobrze fikus mogl podobnie zareagowac na zmiane otoczenia natomiast nie powinno sie to stac w przypadku Ligustra. Ligustr jest jednak bardzo łatwy do przesuszenia lubi gdy gleba jest stale wilgotna. Fikus tak jak wspomnialem moze reagowac na zmiane polozenia czy otoczenia zrzuceniem lisci natomiast ciezko stwierdzic czy aby napewno uschły by mu gałazki.
Jest to dość rozległy temat na ktory nie mam wystarczajaco informacji od cibie tj: Czy rośliny przez ostatni okres mialy wystarczajaco światła? Czy temperatura w pomieszczeniu nie spadała poniżej 10stC. Czy w miejscu gdzie stoją rośliny nie ma przeciągów lub nie stoja czasem w okolicach/tuz nad grzejnikiem (np parapet okienny)?
Troszke wiecej infowyczytasz
TUTAJ
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
Rosliny trzymam w pokoju,ktory nie jest ogrzewany grzejnikiem. Temp. utrzymuje caly czas w granicach 18-20 stopni.Stoją na pólkach,oddalone od okna ok. 4 metrow,przeciagów napewno nie ma,oświetlane są jarzeniówkami 40 W.
Jesli nie sa to jarzeniowki typu flora i nie swieca conajmniej 12h dziennie na niewiele sie zdadza (tu polecam lekture Kawollek - Robimy bonsai.).
Co z podlewaniem? Moze nawoziłeś swoje rośliny?
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk