• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oprysk wiosną
Witam,
czy są jakieś przeciwskazania przed wykonaniem oprysku drzew na których właśnie pękają pąki i pojawiają się liście?
Czy te opryski mogą uszkodzić świeże części zielone lub nabrzmiałe pąki?
Mam na myśli chemiczne środki grzybobójcze typu Amistar i przeciw przędziorkom takie jak Talstar.
pozdrowienia z Poznania
Artur M.
  Odpowiedz
Jesli jest taka potrzeba to oprysk jest wskazany, inaczej szkodniki się bardziej rozwiną i po roślinie. Pamietaj aby zrobić to najlepiej po południu, nie w upalny dzień , ściśle wg. tabeli dawkowania i cieniować roslinę przez kilka następnych dni.
Wojtek Idler
  Odpowiedz
Odpowiednie stężenie nie powinno uszkodzić żadnych części rośliny...

Wiosenne opryski są bardzo istotne, wiele form przetrwalnikowych szkodników czy grzybów razem z rozwojem rośliny również budzą się do życia. W przypadku bonsai główną "furtką" dla chorób grzybowych są przycinane korzenie, które mogą być atakowane przez grzyby np. z rodzaju Phytophora (fytoforoza). Jest to również okres rozwoju roztoczy, pajęczaków i innych... które należy zwalczać środkami na bazie oleju parafinowego w okresie jesienno zimowym (październik-marzec) pod warunkiem, że temp. jest wyższa 10C.. Działanie środków na bazie oleju: Promanal60EC lub Treol 770EC jest totalne i uniwersalne: osobniki roztoczy i owadów pokryta cienką warstwą cieczy ulega zaduszeniu.

Oczywiście można stosować inne preparaty ogólnodostępne np. takie jakie wymieniłeś, są mniej efektywne, ale do oprysków profilaktycznych w uprawie amatorskiej zdecydowanie wystarczające.

Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych roślin Big Grin
  Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedzi.
Preparaty zakupiłem wcześniej, a opryski chciałem zrobić profilaktycznie, chociaż na wiązie widzę pierwsze objawy przędziorka. Obawiałem się że chemia może zniszczyć delikatne wybijające liście. Teraz już jestem spokojny. Dzięki.
pozdrowienia z Poznania
Artur M.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości