• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klon palmowy
Witam,

Powoli wgłębiam się w bonsai i nie mogę wyjść z wrażenia. Tak naprawdę, to największe wrażenie wciąż robi na mnie Acer palmatum.... poezja...

Przeglądałem forum i niestety wiele na ten temat nie ma. Mam kilka pytań, a mianowicie"

1. Chcę kupić małe drzewko do formowania (w dalekiej jak mniemam przyszłości). Najpierw chcę nauczyć się, jak się nim opiekować. W weekend wybieram się do szkółki. I tak, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jakiego egzemplarza nie brać? Drzewko będzie mieszkać na balkonie. I tu drugie pytanie

2. Czy przed zimą je przesadzić do nowej doniczki? Wydaje mi się że nie, że tak jak większość roślinek (domowych) raczej na wiosnę.

3. Czy przed zimą niezbędne będą jakieś dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne? Przycinanie, urywanie itp?

4. No i moje największe zmartwienie - zimowanie na balkonie - tak jak inne drzewka - podloze, styropian, kora i sporo dodatkowej ziemi w skrzynce czy jakoś szczególnie?

Dziękuję za pomoc,

Wracam do szukania nowych informacji :-)

Pozdrawiam

MS
  Odpowiedz
Bez urazy, ale najpierw należałoby poczytać trochę podstaw ogrodnictwa. Każda roślina przechodzi różne fazy wzrostu w zależności od pory roku.
Rosliny przesadza się wiosną i wczesnym latem aby zdążyły wykształcić nowe korzenie przed zimą.
Zimowanie klonów palmowych jest trudne. No chyba, że ktoś ma ogrzewaną szklarnię i może w zimie mieć w niej ok. 5 stopni (to samo tyczy się przesadzania).
Niemniej jednak ja swoje klony również zimuję na balkonie ale jest on osłonięty od wiatru. Klony zimowane są w styropianowym pojemniku zasypane przekompostowaną korą z piaskiem. Całość stoi w inspekcie z poliwęglanu a jak temperatura spada poniżej minus 10 stopni w nocy dodatkowo są okrywane białą agrowłókniną.

Co do zakupów wstrzymałbym się do wiosny, kiedy będzie widać pączki. Po drugie ja kupuję jedynie klony nie szczepione (w siedzibie PAB lub szkółkach), ze zdrewniałym już pniem i z rozbudowanym nebarii.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam Paweł Kowalik
  Odpowiedz
ile tam kosztują takie klony ?
  Odpowiedz
www.bonsai.pl
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości