• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kopanie Yamadori
Witam.

Na podstawie tego tematu(viewtopic.php?f=5&t=14799) i odpowiedzi na moje pytanie przez Pana Bartłomieja P. w poście:
Bartłomiej P napisał(a):Robercie... po pierwsze inaczej kopie się graby a inaczej sosny czy świerki. Gdybym miał opisać to tutaj to chyba z tydzień bym dzióbał a i tak tematu bym nie wyczerpał

Wspominasz o sosnach i świerkach... powiem ci ze jeśli nie masz zbytnio doświadczenia w kopaniu to lepiej poczekaj z pozyskaniem Wink Ja osobiście czuje spory respekt do sosen, czasami trzeba kopać je kilka lat, Zresztą poczytaj o mikoryzie.

Chciałbym zapytać co to jest tak zwane 'kopanie Yamadori"? W książce przeczytałem coś takiego również:
Cytat:Młode bonsai w pierwszych latach są hodowane w polu. Ale również tu gałęzie oraz korzenie są reglanie przycinane.

O co chodzi z przycinaniem korzeni młodych bonsai, które rosną w polu( na plantacji powiedzmy)? Czy każdą sadzonkę się wykopuje i przycina korzenie czy polega ta czynność na czymś innym?
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Można zasadzić ziemniaki w doniczce ale czy byłoby to dobre rozwiązanie dla ciebie gdybyś miał tak uprawiać kilkaset krzaków rocznie?? Dlatego dąży się do optymalizacji produkcji. I tak jak ziemniaki uprawia się na grządkach podobnie dzieje się w Japońskich szkółkach gdzie początkowy materiał uprawia się w glebie na małych poletkach gdzie dojrzewają do pożądanego rozmiaru (podobnie jest i w Europie z roślinami ozdobnymi). Rośliny na przyszłe bonsai są przycinane zgodnie z założeniami dla przyszłego kształtu drzewka (jedne rosną 5lat inne nawet 20-30). Później trafiają do pojemnika zastępczego i kolejno do donicy docelowej.
Z Yamadori jest inaczej. To wiekowy materiał pozyskany z natury. Przeważnie "doświadczony" przez los. Taki materiał często trzeba odpowiednio przez kilka lat przygotowywać do wykopania a samo pozyskanie wymaga dużego doświadczenia. Niestety w większości wypadków zakrawa to na wandalizm i bardzo wiekowe rośliny są niszczone przez niedoświadczonych graczy którzy chcą się pochwalić że coś znaleźli w naturze.
Poletka:

Yamadori:

Przed wykopaniem:

Po wykopaniu:

Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Hmm... chciałbym zobaczyć jak to sie robi w takiej bonsai-szkółce ale prawdopodobnie tak jak u nas w zwykłych szkółkach z roślinami ozdobnymi. "Przycinanie korzeni" to prawdopodobnie nic innego jak szkółkowanie Smile jest to przycinanie korzeni szpadlem aby uzyskać w miare zwarta bryle korzeniową. W szkółce dajmy na to taki klon zanim zostanie sprzedany rośnie ok 5-6 lat, Po tym okresie jest pakowany w pojemnik lub jute i opychany 8) Osobiście nie znam osoby ktora pozyskiwałaby rośline z natury 5-6 lat ale jeśli znajdziemy na prawde dobry materiał to trzeba po prostu przeznaczyć na roślinę 2-3 lata. Tyle ze to jest teoria :oops: Na pozyskanie rośliny składa się wiele czynników, czas, miejsce, gleba, kondycja rośliny czy nawet pogoda Confusedhock:

Czas:
wiadomo wczesna wiosna i jesien to dobre pory na kopanie i przesadzanie roślin. Kopanie na jesień jest bardziej ryzykowne ale jesli mamy gdzie zimować nasze maleństwa to nie ma problemu. Jeśli chodzi iglaki to przesadzałem późna wiosna a nawet w lecie (lipiec/sierpień) i wcale to nie jest jakaś dziwna pora.

Miejsce:
Sami musicie ocenić czy roślina przez te 2-3 lata bedzie miała spokój. Nie zgodzę się z twierdzeniem ze jeśli np sosna rośnie na piachu to nie mozna jej wykopać na raz, można! jednak tylko pod warunkiem ze zaraz za nami będą stały koparki lub panowie z piłami. Mamy wtedy do wyboru albo chyba śmierć rośliny albo jej pewną śmierć. Sprostuje to trochę... jeśli nic nie wskazuje ze ktoś rośline zniszczy a wy bedziecie ją chcieli wykopać za wszelką cenę to jesteście za przeproszeniem kretynami o bardzo płytkiej wyobraźni. Mówię tu oczywiście o skrajnie trudnych warunkach podłoża np. glina czy piach.

Gleba:
Najlepszą jest przepuszczalna próchnica, oczywiście nie ma co liczyć ze często bedzie się nam taki raj przytrafiał. Jeśli już się przytrafi to kopanie "na raz" nie stanowi problemu. Z każdym innym podłożem jest już mniejszy czy większy ale zawsze problem. Rozwiązanie to oczywiście odpowiednie przygotowanie rośliny

kondycja rośliny:
Sprawa prosta i oczywista, jeśli roślina wygląda na ledwo żywą to nie ma co lapać się za szpadel. Wiedza którą posiadamy musi nam pozwolić na ocenę co z tym drzewkiem jest nie tak, brak wody, światła, substancji odżywczych, czy wszelkiego rodzaju choroby i szkodniki. Poprawimy kondycje rośliny dopiero wtedy możemy myśleć o szpadlu Smile

Pogoda:
Confusedhock: może i najmniej znaczący czynnik ale jednak najbezpieczniej pozyskiwać rośliny kiedy jest pochmurno czy nawet pada deszcz, nie raz byłem ufajdany po pachy ale naprawdę warto zaplanować wykopki w oparciu o prognozę pogody.

A teraz mały apel 8)

Nie znasz się zbytnio na ogrodnictwie, nie masz odpowiedniej praktyki, nie masz miejsca aby trzymać roślinę i zapewnić jej optymalne warunki? NIE KOP!!! NIE PRZYCINAJ!!! ZOSTAW JĄ W SPOKOJU!!! To nie jest tak ze każdy kto zajmuje się bonsai pozyskuje yamadori! To jest wyższa szkola jazdy i bez odpowiednich umiejętności nie warto się za to zabierać. Alternatywą jest oczywiście szkółka roślin ozdobnych! W polsce jest tego od groma, nie ma nic ciekawego w jednej idz do następnej, na pewno coś znajdziesz! Zauważ że kiedy kolega bedzie po tych 4-5 latach zaczynał zabawe ze swoim yamadori, Ty bedziesz miał juz prawdopodobnie calkiem sympatyczny okaz bonsai. Uwierzcie mi na słowo ze szukanie rośliny w szkółce jest równie fajne co latanie po łąkach z językiem na wierzchu. Sam latałem po lasach jednak z biegiem czasu wiem ze jest to bez sensu, strata czasu a przede wszystkim strata roślin.

Może jeszcze jedna rzecz polecę zapaleńcom... cudowni ludzie wymyślili takie fora o tej tematyce więc zanim coś wykopiesz lub kupisz zrób kilka fotek wklej na forum a na pewno ktoś bardziej doświadczony podpowie ci czy warto zawracać sobie głowę taką rośliną czy poszukać czegoś innego Smile

Pozdrawiam serdecznie Smile
  Odpowiedz
Dzięki za praktyczne wskazówki, to dla mnie właśnie jest najcenniejsze jak ktoś bardziej doświadczony wypowie się i nakieruje osobę początkująca na dobra drogę. Oczywiście nie zamierzałem niczego kopać, mieszkam na wsi a tu ludzie mają szacunek dla lasu(oczywiście nie wszyscy). Znalazłem kilka ciekawych drzewek, ale będę je pielęgnował w lesie aż, nabiorę na tyle praktyki(na cisach i ficusach), że za kilka lat może się zdecyduję na kopanie. W ogrodzie mam posadzoną sosnę, którą ojciec znalazł w wyrwie po wywalonym drzewie i tą będę i tak musiał do doniczki przesadzić bo idziemy robić płot i jak jej nie wyjmę z ziemi to zostanie zniszczona przez robotników.

Powracając do tematu szukania Yamadorii na terenach Polski południowej to z drzew typu dąb, grab u nas ciężko jest coś znaleźć bo to nie jest drzewostan naszego terenu. U nas jakby się uparł to może by znalazł jakąś topole, klon polny, brzozę, leszczynę. Więc nie pozostaje mi nic innego jak szkółka.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości