• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pięciornik
Roślina wykopana z ogródka jako "samosiejka" lecz już wtedy coś w niej widziałem. W doniczce siedzi cztery zimy i po wielu perypetiach wygląda tak a nie inaczej. Na wiosnę 2012 miał być przesadzany do płaskiej doniczki lecz odłożę to na 2013. Korona wymaga mocnego zagęszczenia z lewej strony, czego nie udało mi sie osiągnąć w tym roku. Od wiosne mocne kokszenie i pakowanie w zieleń aby wszystko się wyrównało. Sporą wadą są dwie pierwsze gałęzie na tym samym poziomie, myślę jednak że dam rade coś z tym zrobić. Obecna wysokość rośliny to 19cm.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
19 cm?!? a wygląda ze zdjęć jak by miała 40 cm. nie jestem do końca przekonany co do tych dolnych dwóch gałązek, czy przy nasadzie pnia nie powinny iść do góry a potem w dół?

ale ogólnie to mi się podoba bardzo, pień, faktura, generalnie roślina jako całość.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Bardzo fajna i przyszłościowa roślina. No i ciekawy gatunek ciężko chyba takie pięciorniki znaleźć. Powodzenia.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Tak ma 19cm, z zielenią i w docelowej doniczce będzie to ok 20cm. Co ciekawe nie pierwsza osoba ocenia go po zdjęciach na znacznie większego. Rzeczywiście gatunek jest ciekawy, bardzo polecam go osobom które zaczynają przygodę z bonsai ponieważ chyba łatwiej zabić fikusa niż pięciornika, na prawdę wiele wybacza. Ostatnio będąc w pewnej szkółce, wybrałem dwie rośliny, a wybierałem z kilku tysięcy pięciorników. Ciężko znaleźć coś nadającego się na bonsai ale mimo to warto szukać rzadkich gatunków.
  Odpowiedz
Jak sobie przy pomnę jak babcia wycinała pięciorniki to serce pęka ;p
  Odpowiedz
Bartłomiej P napisał(a):.... Ostatnio będąc w pewnej szkółce ...
Zostało coś jeszcze ciekawego? Smile
Na fotach faktycznie ten pięciornik wygląda na większego. Podeślij fotki wiosną z kwiatami
Michał Karwowski
  Odpowiedz
michalk napisał(a):Zostało coś jeszcze ciekawego? Smile

Oj zostało zostało, ja się poddałem bo wielkość większości materiałów mnie przerasta Tongue nie mam gdzie tego trzymać Smile Co do pięciornika, na kwiaty przyjdzie pewnie troszkę poczekać... chciałbym aby budował zieleń i nie marnował energii na kwiaty.
  Odpowiedz
Wybrałeś interesujący gatunek. Ma mega zalete w postaci małych liści. W tamtym roku również wykopałem z ogrodu kilkuletniego pięciornika ale nie mając pomysłu na formowanie pozostawiłem 5 pni i czekam na wene Big Grin
Twój zapowiada się obiecująco. Razi w oczy najniższa gałąź (lub gałęzie) rozchodzące sie w 2 kierunkach. Kolejna sprawa to nieproporcjonalna ilość gałęzi pomiędzy wierzchołkiem a dołem rośliny, ale wydaje mi się że wiesz co trzeba z tym zrobić. Smile
Czekamy na wiosenne fotki. Powodzenia Big Grin
Rafał Andrys
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości