• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złe podłoże
rudd napisał(a):Jest mało przepuszczalna, bryłowata, sprawia wrażenie mokrej, a mimo to, kiedy podlewam roślinki, bardzo dużo czasu mija nim zobaczę wodę na podstawce.
A czy próbowałeś podlewanie poprzez wstawienie do większego naczynia z wodą
czyli zanurzeniowo. Wstawiasz na 10-15minut co kilka dni i podlane.
Moje stoją na balkonie w pełnym słońcu i teraz podlewam tylko wieczorem i to i tak umiarkowanie plus zraszanie rano i wieczorem.

rudd napisał(a):Czy mogę przesadzić drzewka za jakieś 2-3 tygodnie? Data ta trochę odbiega od "przełomu marca - kwietnia", a roślinki są w dobrej kondycji, dlatego nie wiem czy nie lepiej będzie poczekać do następnej wiosny.
Kupując drzewka w marketach ale i w specjalistycznych sklepach trzeba mieć na uwadze że tam drzewek nie przesadzają więc wedle wszystkich wskazań po aklimatyzacji przesadzamy by mieć pewność dobrej mieszanki glebowej no i zaczynamy hodować drzewko "jakby od początku"
Jeśli uważasz że podłoże nie jest dobre to i koniec maja też może być dobrym terminem na przesadzanie, to termin wykopków i przesadzania iglaków ale liściakom nie powinno się nic stać. Jeśli nawet przytniesz korzenie, powinno być ok i do zimy zdążą drzewka odżyć. Mieszanki znajdziesz na stronach tego forum
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości