• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Communis II (j. pospolity II)
Ładnie panowie. Rolqa, piękne bonsai. Chciałbym takie mieć! super wirt. Bardzo mi się podoba, a teraz do rzeczy. Poniżej przedstawie kilka fotek z przesadzania:
[Obrazek: 54_10_1.jpg]
Usuwanie starej ziemi z pomiędzy korzeni.
[Obrazek: 54_11_1.jpg]
...korzonki jeszcze nie przycięte, część ziemi znajdująca się najbliżej pnia zostaje...
[Obrazek: 54_12_2.jpg]
...troszkę bliżej( przynajmniej mnie nie widać)...
[Obrazek: 54_13_1.jpg]
... jeszcze bliżej, widać jak zwięzły jest system korzeniewy. Choć jałowiec rósł w dość dużym pojemniku roboczym to nie będzie problemu z posadzeniem go do małej donicy i co najważniejsze ma bardzo dużo drobnych korzonków tuż przy pniu.
[Obrazek: 54_14_1.jpg]
... pasowanie do donicy..
[Obrazek: 54_15_1.jpg]
...itd...
[Obrazek: 54_16_1.jpg]
...no prawie siedzi. Teraz tylko przywiązać i uzupełnić akadamę...
[Obrazek: 54_17_1.jpg]
...Tło chyba nie to i oświetlenie też....
[Obrazek: 54_18_1.jpg]
..troszkę lepiej...
[Obrazek: 54_19_1.jpg]
...coś mi się wydaje, że ta miska jest nieco za płytka i kolor też nie ten ale prostota jej kształtu jest idealna. No cóż nie ma tak dobrze, sadzi się w to co się ma.
[Obrazek: 54_20_1.jpg]
...pierwsze prace frezarką poczynione (troszkę mnie poniosło) ale to jakieś 10% tego co trzeba zrobić. Potem palniczek, szczota druciana, być może piaskowanie. Na początku czerwca może jakieś wstępne formowanie. Wszystko będzie zależało od kondycji rośliny, wszystko jeszcze przed nią...Zaraz po przesadzeniu wyciąłem jedną gałąź, była zbyt gruba i rosła do przodu. To jest mój ulubiony rozmiar bonsai( nie ma problemu z noszeniem), jałowiec z poprzedniego tematu jest mniej więcej tej wielkości.
Czekam na dalsze propozycje i sugestie.
Jeszcze wkleję ręczny szkic mojej wizji jałowca:
[Obrazek: 54_szkic3_1.jpg]
pozdrawiam RB
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości