• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Głóg yamadori
...kiedy zaczyna się wiosna, ile trwa...? Otóż wiosna zaczyna się 21 marca i kończy 22 czerwca, jest to okres w który dzień się wydłuża, rośliny na te zmiany bardzo reagują...chodzi mi o to, że nie trzeba wyważać otwartych drzwi. Polecam artykuł dr. hab. Piotra Murasa, który ukazał się w gazecie "Szkółkarstwo" nr 4/2011 pt: "Rytmika wzrostu korzeni". Są to kilkunastoletnie wyniki badań niemieckich naukowców. Celem tych badań były drzewa i krzewy ozdobne i siła wzrostu ich korzeni w czasie okresu wegetacji. Po badaniach okazuję się, że przesadzanie poszczególnych gatunków można rozłożyć na całą wiosnę a nawet lato. Co ułatwia prace w wielkich szkółkach, gdzie nie byłoby możliwe przesadzenie wszystkiego wczesną wiosną. Ten artykuł i ta praca naukowa stały się moją podstawową lekturą. Po przeczytaniu obu swoje wiązy (ulmus glabra, ulmus minor) przesadzam w lipcu w pełnym ulistnieniu i przyjmują się znakomicie. A poza tym nie ma narażenia na wiosenne przymrozki, na które po redukcji systemu korzeniowego, są bardzo wrażliwe. Wiąz to tylko jeden przykład. tak więc polecam to czasopismo, na ich stronie numer archiwalny 4/2011 15 pln, wiedza musi kosztować. W artykule są podani autorzy niemieckich badań. Można sobie będzie to znaleźć i kupić, ale tylko po niemiecku. Ja znalazłem kupiłem, przetłumaczyłem. Zawsze powtarzałem, jak chcesz poważnie traktować swoje hobby, pasję to będzie to kosztować, wiedza to taki sam towar jak doniczki akadama itp...
w
pozdrawiam RB
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości