03-14-2013, 12:29 AM
tomekb napisał(a):jm48:
uwazasz ze te warunki co teraz sa to sa jedne z korzystniejszych? to dlaczego ludzie nei trzymaja bonsai w workach foliowych na balkonach tylko doluja, obsypuja duza iloscia kory itd?
Uwazasz, ze roslina w trakcie zimy w ogole nie potrzebuej wody? moim zdaniem jest inaczej, oczywiscie potrzebuej tej wody znacznie mniej ale w miare mozliwosci i potrzeb jakos ta wode pobiera, tymi wlasnie najprawdopodobniej niezamrozonymi wlosnikami i korzeniami ktore zostaly wyciete.
Przyciecie i przesadzanie to jest wszystko co moze zrobic teraz z roslina. Co bys chcial z nia jeszce robic?juz sama redukcja znacznej ilosci korzeni jest szokiem dla rosliny.
Kolego Tomku, warunki jedne z korzystniejszych do pozyskiwania drzewek z gruntu, zapowiadało się już na wiosnę i pawulonjaman miał wszelkie podstawy do wykopania tego głoga. To że nadeszło kilkudniowe ochłodzenie i będą prawdopodobnie jeszcze dwie dość mrożne ale bez paniki noce, w niczym temu głogowi nie jest w stanie zaszkodzić skoro jest jeszcze w stanie uśpienia.
Przecież to rozchodzi tylko o kilka dni. Już jest prawie połowa marca, wiosna tuż.
Nie grozi również żaden brak wody, w stanie zamrożonym drzewko wody praktycznie żadnej nie pobiera, a gdyby nawet to przecież wykopana z gruntu bryła korzeniowa na dodatek zawinięta w folię zawiera tej wody aż nadto.
Jeżeli bryła korzeniowa jest zamrożona i zlodowaciała to żadnej wody roślina pobrać nie może, choćby miała włośniki, ale jeżeli jak twierdzisz "włośniki i korzenie zostały wycięte" to zupełnie trudno zrozumieć do czego zmierzasz. Toż jeżeli zostały wycięte to nie mogą one być "niezamrożone" jak również jako nieistniejące wody pobierać nie mogą choćby nawet bryła też była niezamrożona.
Założyć trzeba,że jednak jakieś korzenie a może i włośniki się uchowały.
W przeciwnym razie oznaczałoby to słabe rokowania, niezależnie od sposobu przetrzymania drzewka przez te kilka dni.
Jeżeli chodzi o "wszystkorobienie" to po pierwsze pisałem, że można ale nie teraz, lecz za tydzień, dwa gdy minie nadchodzące ochłodzenie.
Po drugie to ja z tym drzewkiem robić nic nie chcę, ja pisałem że to "pawulonjaman" może robić wszystko i miałem na myśli typowe zabiegi jakie można wykonać na takim materiale, czyli między innymi to właśnie co sam sugerujesz, ale i podrutować, porzeźbić też coś może jeżeli tylko uzna za stosowne.
pawulonjaman - jeżeli tylko co nieco z korzeni się zachowało to będzie dobrze, czekaj cierpliwie, może się obudzić dość późno - nawet pod koniec maja - u mnie podobny głóg tak długo się namyślał.