• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kongres EBA Audinocourt 2013
Panowie! Każdy z nas szuka czegoś innego w bonsai. Ważne żeby znaleźć to co interesuje nas najbardziej. Mnie osobiście jako Europejczyka interesuje zakres "europejski" bo nie będę miał już okazji jechać do Japonii na 10lat by tam wpoić część wiedzy w siebie która tam rozwijała się przez wieki. Osobiście nie będę rozwijał swojej wiedzy na temat sztuki bonsai poza kanon samego drzewa. Podobają mi się drzewa z Chin czy Tajwanu a wiadomo odbiegają one od Japońskiego idealnego drzewa i to sporo więc dlaczego Europejskie bonsai ma być takie jak Japońskie? Pewnie nie cytuję dosłownie słów które powiedział na wykładzie Rob Kempinski: "Weź ze sztuki bonsai to co najlepsze dodaj swój własny styl i powstanie coś niepowtarzalnego".
Doceniam wiedzę Tadka i cieszę się, że chce się nią dzielić a reszta powinna z tego korzystać a nie bić pianę - oczywiście każdy ma swoją rację ale co ma sytuacja z wykorzystanymi zdjęciami sprzed lat z widoczkami za bonsai nie mam pojęcia i nawet nie chcę mieć.

Jako MOD proszę tylko o wzięcie głębokiego oddechu bo już idzie ciepło i wszystko się zazieleni.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości