• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cyprysik i świerki
Po tych wszystkich godzinach spędzonych na forum mam teraz manię i odwiedzam wszystkie szkółki, które mi się po drodze trafią i oglądam krzaczki. Smile

Przedwczoraj w jednej ze szkółek zdecydowałam się kupić cztery iglaki - trzy świerczki (ok. 30-35 cm wys. bez doniczki) i jednego cyprysika (ok. 60 cm).

Wg etykietek ze szkółki (bo pan tam pracujący nie był zbyt rozmowny) są to świerki białe "Rainbow End" i cyprysik tępołuskowy "Tsatsumi".

Po przeczytaniu odpowiednich rozdziałów z książki p. Płochockiego i kilku innych dzieł, które udało mi się znaleźć, mam nieco wiedzy teoretycznej, niestety rozbieżnej.

Miałabym prośbę do Fachowców z forum Smile o kilka podpowiedzi. Zawsze to lepiej podeprzeć się doświadczeniem i praktycznymi radami innych.

Chciałabym przesadzić drzewka do donic roboczych, dosyć dużych ale płytszych od tych, w których się obecnie znajdują. Mam też wstępną wizję jak je poprzycinać. Chodzi mi o to, w jakich terminach to najlepiej zrobić. Czy:

a) przesadzić je teraz, a koło października poprzycinać i nadać im nieco formy,
b) przesadzić we wrześniu i w październiku poprzycinać,
c) przesadzić we wrześniu i do wiosny dać im spokój,
d) przesadzić na wiosnę (tylko kiedy dokładnie?) i formować przyszłą jesienią.

Dodam, że nie chcę np. wsadzać świerczków do gruntu, aby "nabrały masy", bo potrzebne mi są właśnie takie maleńkie.

Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości