• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekspozycja Bonsai - zasady, teoria i praktyka
Dzięki Tadku za dość czytelne wytłumaczenie tematu. Ja jako laik ustawiłem kusamono z lewej ponieważ zasugerowałem się dwoma lewymi gałęziami, które były skierowane w kierunku rośliny towarzyszącej. Jeżeli weźmiemy pod uwagę ruch pnia oraz ustawienie "głowy" drzewka wydaje się, że kusamono powinno stać z prawej.

Teraz pytanie czy takie ustawienie rośliny towarzyszącej na wystawie to bardzo duży błąd, czy ktoś to w ogóle zauważy tj. zwykły widz, który być może pierwszy raz w życiu widzi bonsai na oczy. Z drugiej jednak strony skoro są pewne zasady to powinniśmy sie ich trzymać.

Jeszcze raz dzięki za rzeczową odpowiedź na moje pytanie.

Odnośnie pierwszej prawej gałązki to ewidentnie jej kondycja odstaje od reszty drzewka ponieważ w zeszłym roku niefortunnie spadła na nią lampa, którą doświetlam roślinę. Pękła w połowie i do tej pory nie może się pozbierać.

Natomiast w sprawie prowadzenia „indoor-ów” to rzeczywiście nie jesteśmy w stanie zapewnić nawet zbliżonych warunków do tych w których rosną w naturze, ale przy odrobinie cierpliwości i dobrej opiece można cieszyć się ładnymi fikusami, wiązami i ligustrami. Może nie będą się prezentować jak te z Taiwanu , ale mam satysfakcję że z materiału, który wyglądał jak tysiące innych udało się wyprowadzić przyzwoite Bonsai. Co więcej jest to zdrowe drzewko, które stoi na parapecie w mieszkaniu i cieszy oko przez cały rok :-)
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości