• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sosna pospolita 'Watereri'
Witam
Widzę, że mój „doklejany jin” wywołał dyskusję. Tak jak mówił Pan Kajiwara na wykładzie w Krakowie nie jest najważniejsza roślina tylko cała sytuacja w jakiej rośnie, jego historia i według tego postaram się wyjaśnić moją wizję tego drzewa (co pewnie jest bliskie Tadeuszowi), chociaż ja trochę inaczej pojmuję bonsai.
Dołączone drewno nie jest bocznym konarem, który jakoś dziwnie rósł i nie można wyjaśnić dlaczego akurat tak przy pomocy biologii, fizjologii roślin oraz wymyślonej historii przebiegu jego życia. Dla mnie kiedyś był przewodnikiem i stanowił przedłużenie pnia, który się łukowato wił. Ze względu na różne czynniki zamarł i rolę przewodnika przejął konar boczny, który w nowych warunkach zaczął rosnąć pionowo w górę, a że miał tam martwy stary wierzchołek to rozwijał się wokół niego. (jak zaznaczyłem na zdjęciu)

Myślę nad tym drzewem od 2 lat, odkąd mam tą martwą gałąź i jak dla mnie jest to ta lepsza droga dla tej rośliny.
Pozdrawiam i dziękuję za uwagi
Rafał Wodzicki
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.niwaki.com.pl">www.niwaki.com.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości