07-31-2013, 10:42 AM
Nie dopisałem - kraina w której je znalazłem to Jura Krakowsko-częstochowska. Można tam zobaczyć wiele podobnie rosnących sosen jednak skały jakie tam występują i ich budowa powodują, że większość roślin rośnie właśnie w takich małych dziurkach i nie wiadomo gdzie ich korzeni szukać albo są w miejscach niedostępnych - nie tylko ze względu na istnienie rezarwatu ale z powodu niedostępności miejsca, w którym rosną. Można spotkać też ciekawe jałowce pospolite, występują też buki ale nie spotkałem nic interesującego.
Miejsce gdzie rosną te sosny akurat nie jest objęte ochroną ale w okolicy jest kilka rezerwatów przyrody Natora 2000 - sprawdzałem.
Jedyna opcja to taka, że być może jest to chroniony gatunek.
A czy znacie przypadki gdy ktoś dostał mandat za wykopywanie roślin z miejsc objętych ochroną?
Czy warto? - nie wiem, jest to kwestia do przemyślenia. W każdym razie dziekuje za opinie. Chciałem również poruszyć temat sposobów pozyskiwania takich roślin z akurat takich skał.
Miejsce gdzie rosną te sosny akurat nie jest objęte ochroną ale w okolicy jest kilka rezerwatów przyrody Natora 2000 - sprawdzałem.

A czy znacie przypadki gdy ktoś dostał mandat za wykopywanie roślin z miejsc objętych ochroną?
Czy warto? - nie wiem, jest to kwestia do przemyślenia. W każdym razie dziekuje za opinie. Chciałem również poruszyć temat sposobów pozyskiwania takich roślin z akurat takich skał.

Rafał Andrys