• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODOKARP UMIERA ?
nicrum napisał(a):Co za upiny. Pierwsze słyszę żeby stosować coś takiego. Mogłeś iść do akwarystycznego i za cenę 2pln kupić drobny piasek akwarystyczny lub iść na plac zabaw po łopatkę piasku z piaskownicy i to wystarczy. Chyba nie czytałeś o mieszankach jak koledzy radzili.
Dzięki nicrum za opinie.
Czytałem o mieszankach ale z racji pracy nie miałem sposobności nabyć żwirku, korzystałem z tego co miałem pod ręka, a działać trzeba było szybko, a piaskownic w okolicy jak a lekarstwo.
Co do łupin to ludzie stosują je do storczyków jako dodatek. Stosowałem je już wcześniej do jakiegoś kwiatka i mogę powiedzieć ze fajnie rozluźniają podłoże, nie gniją, nie chłoną wody. Nie będę się upierał że postąpiłem słusznie, gdybym miał żwirek oczywiście bym go dodał. Ale myślę, że łupinami nie zaszkodziłem.
Wracając do drzewka to odżywa, pojawił się nowe przyrosty, jeszcze gubi igły te które prędzej uschły ale wszystko ma się ku dobremu Smile
Teraz pytanie dla bardziej doświadczonych forumowiczów: kiedy można by było drzewko przesadzić w typową dla bonsai doniczkę?, teraz strasznie wygląda w tej plastikowej doniczce, najchętniej zrobiłby to już dziś ale nie chce drzewku zaszkodzić
Planuję nabyć akadamę, i tu pytanie która byłaby właściwsza o granulacji 2-3 mm, czy 4-6 bo takowe zauważyłem na allegro.
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i rady
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości