• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze drzewko bonsai - Wiąz drobnolistny, proszę o pomoc
Witam,

równo tydzień temu zakupiłem swoje pierwsze drzewko bonsai - wiąz drobnolistny. Zakupiony został w jednej z angielskich "sieciówek ogrodniczych" Dobbies. Ogólnie wiedzy nie miałem (dalej uważam, że nie mam :|) na ich temat kompletnie żadnej. Po zakupie poczytałem trochę informacji o jego hodowli. Przedstawiam poniżej parę zdjęć jak wyglądał w momencie zakupu : (Załącznik zdjęcia 1-6)

Po przeczytaniu paru artykułów dowiedziałem się, że kupno w takim markecie wiąże się z problemami, bo drzewka pielęgnowane są, bez żadnej wiedzy (jeśli wogóle)...

Drzewko znajduje się u mnie na parapecie (okno na południowym-wschodzie), nie jest zbytnio narażone na wiatr, jeśli takowy jest odsuwam drzewko. Podlewane jest raz dziennie porą wieczorową ok. 200 ml (woda parę godzin leży w szklance). Przeczytałem, że doniczka w której się znajduje drzewko powinna mieć otwory drenażowe i tutaj jest problem moja takowych nie posiada. Napisałem do jednego hodowcy, polecił mi póki co wyciągnięcie drzewka z doniczki cegielnianej i pozostawienie w samej plastikowej, aczkolwiek to rozwiązanie najlepszą metodą nie jest...

Jeśli drzewko nie zostanie przesadzone do innej doniczki - posiadającej otwory drenażowe umrze ?! Przeszukałem całą miejscowość gdzie mieszkam, począwszy od sklepu, w którym drzewko zostało zakupione, ale doniczek nie mieli, tymbardziej siateczki zabezpieczającej i innych akcesoriów. W grudniu wracam do Polski i wtedy mógłbym nabyć rzeczy w odpowiednich sklepach.

Inne pytanie, to jak często odżywiać drzewko. Wczoraj dostałem płynną odżywkę, na której była informacja, aby 5ml odżywki rozcieńczać z 1 litrem wody. Stosować od marca-września co 2 tygodnie, wrzesień-marzec co miesiąc. Zalecacie inne stosowanie preparatu ?

Jeśli drzewko mi nie umrze chciałbym inaczej uformować 2 dolne gałęzie, bo na chwilę obecną rosną w dół : (Załącznik zdjęcie nr 7)

Najlepiej chyba będzie poczekać z tym do następnego lata ? Czy mogę to zrobić w okresie zimowym ?? Czy takie narzędzie będzie odpowiednie do ich usunięcia :

Professional Bonsai Tools - Folding 430mm Bonsai Tree Saw (Ryuga)

Czy lepiej wybrać coś innego ? Zalecacie stosowanie potem maści na zagojenie się drzewka ?? Czy niekoniecznie.

Zauważyłem także, że na listkach pojawiają się dziwne kropki, oraz dziury : (Załącznik zdjęcia nr 8-10)

Czy to nie przędziorek ?? Próbuje znaleźć jakiś preparat w Anglii na ebay'u, ale ciężko z tym :|

Jeśli jeszcze mógłbym wiedzieć, czy to co rośnie to chwast ? Smile i mogę go usunąć ? (Załącznik zdjęcie nr 11)

Wczoraj wieczorem znalazłem dwa sklepy wysyłkowe w UK zajmujące się drzewkami bonsai, aczkolwiek nie wiem czy ich asortyment jest wporządku.

Siateczka zabezpieczająca - LINK

Podkład drenażowy - LINK (Nie mogłem za bardzo znaleźć żwiru, z tąd pumeks. Nadaje się, czy może szukać ciągle żwiru ?? ) Ewentualnie coś takiego ? LINK

Z doniczką mam jeszcze problem, bo muszę zmierzyć wymiary plastikowej doniczki, w której znajduje się drzewko i coś znaleźć odpowiedniego.

Mam nadzieję, że ktoś dotrwał do końca moich wypocin, przepraszam z góry za jakość zdjęć (niedawno kupiłem lustrzankę i jeszcze jej nie okiełznałem...)

Proszę o pomoc,

pozdrawiam serdecznie
Andrzej.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości