• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze drzewko bonsai - Wiąz drobnolistny, proszę o pomoc
Prawdopodobnie to przędziorek. Domowymi sposobami zwalczysz go spryskując roślinę wywarem z pokrzyw lub czosnku. Możesz też sporządzić wywar z tytoniu domowych eko sposobów jest wiele zobacz dokładne opisy w necie. Ciężko dopisać ci dokładną nazwę chemicznego zwalczania ponieważ często środki ochrony roślin w różnych krajach mają różne nazwy a nie wiem jak w UK ze sprzedażą takich środków.
Dolnych gałęzi bym nie usuwał są w dobrych miejscach tyle że słabe. Górę przycinaj dolne gałęzie niech rosną i się wzmacniają. Roślinę zapuszczasz i tniesz i tak w kółko.
Myślę że pumeks wystarczy. Poczytaj o mieszankach dla danych drzew jest na forum i na http://www.bonsai.pl
Siatkę na otwory można zrobić z czegoś np firanka stare sitko itp - pogłówkuj w końcu na jedno drzewo nie trzeba kupować plastra siatki. Jak zaczynałem zabawę z bonsai miałem kolegę który tez zaczynał a że miał dzianych rodziców od razu zabłysnął całym zestawem narzędzi w pięknym etui. Po 4m-cach zabawy stwierdził że to nie to Smile
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości