• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze drzewko bonsai - Wiąz drobnolistny, proszę o pomoc
Cytat:Możesz też sporządzić wywar z tytoniu domowych eko sposobów jest wiele zobacz dokładne opisy w necie.

Dopiero co wróciłem, zaraz zabiorę się za szukanie jakiś sposobów Wink

Cytat:Dolnych gałęzi bym nie usuwał są w dobrych miejscach tyle że słabe.

Słabe pod jakim względem ? Ulistnienia ? Nie podoba mi się w nich to, że rosną w dół... Tą dolną jeszcze mogę przeboleć - krzywizna jest delikatna. Górna natomiast ma bardzo dużą krzywiznę i to mnie razi Wink No, ale wiadomo nie znam się jeszcze zbytnio... Myślałem, żeby odciąć gałąź zostawiając jakiś 1 cm przy głównym pniu no i podczas odrostu uformować drutami...

Cytat:Myślę że pumeks wystarczy.

No cóż na chwilę obecną tylko pumeks znalazłem, więc chyba to wybiorę na podkład drenażowy. Odnośnie ziemi, czy na początek mogę użyć tej - LINK czy LINK ??

Z odżywianiem wsumie już wiem co jaki czas muszę odżywiać drzewko, więc dłużej tematu ciągnąć nie będę Smile

Natomiast z doniczką... Czy mogę drzewko umieścić w docelowej doniczce, czy lepiej w przejściowej i za rok, parę lat dopiero zmienić ? Obecnie drzewko ma ok. 22cm wysokości od ziemi oraz 28cm rozpiętości najdłuższych gałęzi.

Wymiary obecnej plastikowej doniczki to :

Długość 13,8 cm
Wysokość 6,5 cm
Szerokość dolna 6,6 cm
Szerokość górna 8,2 cm

Polecacie zostawić dalej w prostokątnym typie doniczki ? Czy lepiej w okrągłym ? Jak mi starczy czasu, to poszukam jakiś doniczek o podobnych wymiarach, ewentualnie większych... Nie wiem czy brać plastik, ceramikę czy coś innego.

Dziękuję za pomoc i cierpliwość Smile Pozdrawiam
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości